MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy powiatowych kategorii plebiscytu - I i II etap
Kategoria: KUCHARZ ROKU
MARCIN MISIUREK, Wrocław
Od 14. roku życia zawsze ze swoją babcią robi tradycyjną białą kiełbasę na Święta Wielkanocne i przygotowuje potrawy na świąteczne stoły.
Do zawodu trafił 11 lat temu jako młody chłopak, który chodząc do szkoły gastronomicznej chciał zobaczyć, jak to jest naprawdę w kuchni.
Najpierw znalazł się w pizzerii. - Od czegoś trzeba zacząć - kwituje.
Po kilku miesiącach był już w profesjonalnej kuchni, której szefował śp. Lesław Kołodziej, były szef kuchni Art Hotelu. - Już jako kilkuletni dzieciak siedziałem w kuchni i coś kombinowałem, podpatrywałem, co robi mama i babcia - opowiada Marcin. Ale to szef Lesław pokazał mu, jak dzięki zdobytej wiedzy i doświadczeniu, jak przyrządzać ciekawe w smaku potrawy. - Zdradził też kilka kuchennych trików, widząc mój zapał i chęć do pozyskiwania wiedzy - przyznaje Marcin.
- Jeśli chodzi o restaurację Akropolis i kuchnię grecką, to jest ona bardzo bliska memu sercu - opowiada. I dodaje: - Jak spróbowałem tej kuchni i potraw przygotowywanych przez samego Greka Serveta Kovaci, to poczułem, że prostota, idealne połączenie składników, bardzo dobre i świeże składniki dają klucz do sukcesu. Najbardziej lubię przygotowywać w restauracji wszelkiego rodzaju owoce morza: zaczynając od krewetek i na ośmiornicy kończąc. Mnie smakuje jagnięcina w sosie cytrynowym z serem feta bądź w warzywach z serem halloumi - dodaje.
Gdy Marcin ma wolne, podróżuje. Ukończył studia na kierunku turystyka międzynarodowa. Jego inny konik to motoryzacja. Pierwszy samochód miał już w wieku 16 lat. Zdobył też wtedy prawo jazdy.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku