MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy powiatowych kategorii plebiscytu - I i II etap
Kategoria: RESTAURACJA ROKU
SWOJAK, Kamienna Góra
Kucharz Wojciech Haramus założył restaurację Swojak cztery lata temu. - Zawsze o tym marzyłem, a kiedy poznałem dziewczynę, która miała podobne plany, to marzenie musiało się spełnić - opowiada właściciel i szef kuchni w jednym. Nazwa została wybrana po „burzy mózgów”. - Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym każdy będzie czuł się dobrze, swobodnie, jak w domu - tłumaczy.
Aktualnie Swojak poleca polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym z kluskami śląskimi i kalafiorem romanesco. - Jest to jedno z ulubionych dań naszych gości - przyznaje Wojciech. Zaraz jednak zaznacza, że bezkonkurencyjnym daniem numer jeden jest tzw. „pół na pół”, czyli chrupiąca pierś kurczaka i panierowany ser żółty z frytkami domowymi i sosem tatarskim.
Szef kuchni mówi, że nie potrafi udzielić odpowiedzi, co sam lubi najbardziej z karty menu. - Wszystko mi smakuje - zapewnia.
Swojaka jeszcze nie odwiedził żaden VIP ani celebryta. Przynajmniej się nie ujawnił. - Mieliśmy za to przyjemność gotować w naszej restauracji ze zwycięzcą 2. edycji programu Top Chef - Sebastianem Olmą. Dla nas okazało się to fantastycznym doświadczeniem, a goście byli zachwyceni.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku