MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy powiatowych kategorii plebiscytu - I i II etap
Kategoria: KELNER ROKU
MAGDALENA KUJAWIŃSKA, Świdnica
Do zawodu kelnerki po raz pierwszy trafiła podczas wakacji w Ustce. Miała wtedy 17 lat. Jej wyuczony zawód to... dziennikarz sportowy. Po latach jednak wróciła do zapaski i tacy.
Do każdego z gości stara się mieć indywidualne podejście.
- Moim ulubionym typem gości restauracji są tzw. poszukiwacze - opowiada Magda. - Są to osoby sukcesywnie próbujące wszystkich dań i napojów z karty. Chcą zaskoczenia, odkrywania nowości.
Klient trudny dla niej nie istnieje. Każdy jest klientem - czy to wielodzietna rodzina skłonna zamówić 1/3 porcji i milion ciepłych soków jabłkowych, człowiek oczekujący swojego posiłku natychmiast lub jeszcze szybciej, wulgarny i roszczeniowy gość... Magda wie, że każdy człowiek jest inny, ma inne przyzwyczajenia, inaczej postrzega „instytucję” restauracji i czego innego wymaga.
- Zadaniem kelnera jest jak najlepsza obsługa i sprawienie, aby gość był zadowolony z wizyty i miał ochotę wrócić w przyszłości - tłumaczy.
W Koku Sushi, gdzie pracuje od dwóch lat, smakują jej najbardziej bułeczki z warzywami przygotowywane na parze. - Moje kubki smakowe podbiła też doskonała przystawka orientalna podawana z cytrusowym sosem ponzu i koreańską sałatką kimchi - wyznaje.
Gdy ma już odpoczywać, to nie lubi leżeć na leżaku. Woli spacery, jazdę na rowerze, grę w tenisa, bieganie, kajaki.
- Od czasu do czasu biorę też udział w biegach na orientację, maratonach, kibicuję piłkarzom na stadionach, „uciekam” z escape roomów albo wychodzę potańczyć - wylicza.
Wakacje to dla niej podróże autostopem po europejskich krajach z pozytywnym nastawieniem na różne przygody. Na krótkie wakacje wyjeżdża 3-4 razy w roku.
Jej wielką pasją są podróże, a wielkim marzeniem - długa wyprawa po Ameryce Południowej. - Interesuje mnie też downhill, sztuka survivalu, barmaństwo oraz wciąż i nadal - dziennikarstwo sportowe - uśmiecha się.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku