Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne Rewolucje - Bistro Podaj Kaczkę Raz - nowe menu, nowe ceny. Magda Gessler zmieniła Bar Kartuska [Kuchenne Rewolucje 10.09.2020]

m
Bistro Podaj Kaczkę Raz czyli dawny Bar Kartuska mieści się w Gdańsku przy ul. Kartuskiej
Bistro Podaj Kaczkę Raz czyli dawny Bar Kartuska mieści się w Gdańsku przy ul. Kartuskiej Bistro Podaj Kaczkę Raz
Bistro Podaj Kaczkę Raz po programie Kuchenne Rewolucje - pierwsze skrzypce grają tutaj teraz rosół z kaczki oraz pieczona kaczka. - Macie bardzo smaczną kuchnię poza kulebiakiem - oznajmiła Magda Gessler na koniec programu. Może dlatego kulebiaka w menu już tutaj nie ma. W lokalu nie ma też bemarów, z których serwowano tutaj dania przed programem Kuchenne Rewolucje. Wtedy jeszcze dzisiejsze Bistro Podaj Kaczkę Raz miało inną nazwę - Bar Kartuska. Co jeszcze zmieniły Kuchenne Rewolucje w Gdańsku?

Bistro Podaj Kaczkę raz - menu

Oto przykładowe dania z menu (pełne menu znajdziesz w galerii zdjęć)

  • Kaczka faszerowana z pieczonymi jabłkami i ziemniakami - 40/75 zł
  • Schabowy z jajem sadzony szefa Kuchni - 27 zł
  • Pierś z kurczaka panierowana - 25 zł
  • Pierś z kurczaka z grilla po hawajsku - 25 zł
  • Gulasz z piersi z kaczki 36 zł
  • Rosół z kaczki z lanymi kluskami 12 zł
  • Żurek na kaczce z jajkiem sadzonym - 15 zł
  • Krem cebulowy z grzanką i oliwą truflową - 15 zł
  • Pierogi z farszem z kaczki 8 szt - 25 zł

Bistro Podaj Kaczkę Raz to dawniej Bar Kartuska

- Wygląda to apetycznie, ale zaczynasz jeść i... już ci się nie chce jeść - podsumowała swoją pierwszą wizytę w Barze Kartuska Magda Gessler. Dopiero gdy właścicielka Baru Kartuska zaserwowała kaczkę, Gessler oznajmiła: nie da się ukryć, że to najlepsze danie z obecnych tutaj.
Tak zrodził się pomysł na Bistro Podaj Kaczkę Raz. Po programie Kuchenne Rewolucje właśnie kaczka stała się głównym bohaterem lokalu. Co można zjeść w Bistro Podaj Kaczkę Raz?

Bar Kartuska prowadzi od kilku lat pani Ada - dawniej kucharka w szkolnej stołówce. Gdy zwolniono ją z pracy i rozwiodła się z mężem, została sama z kilkuletnimi dziećmi, bez pracy i mieszkania. Resztkami sił otworzyła bar z domowym jedzeniem z bemarów. Udało się dzięki unijnym dotacjom. Początki były obiecujące, ale z roku na rok Bar Kartuska tracił klientów i pogrążał się w długach.

- Ilość wzmacniacza smaku w mięsie jest przerażająca - komentowała znad talerza Magda Gessler, gdy przy pierwszej wizycie w Barze Kartuska zamówiła pieczeń. - Przewalili z mąką totalnie - oceniała kopytka. - Gdyby to nie leżało tyle czasu, może byłoby dobre. Ale mam wrażenie że jem mielony zraz - narzekała na zrazy. - A ziemniak opiekany? Opiekany kilka godzin temu - krytykowała dalej. - Mięso mielone wszystko co zostaje w tym barze - nie zostawiała suchej nitki na daniach.
- Wygląda to apetycznie, ale zaczynasz jeść i... już ci się nie chce jeść - podsumowała. Dopiero gdy właścicielka Baru Kartuska zaserwowała kaczkę, Gessler oznajmiła: nie da się ukryć, że to najlepsze danie z obecnych tutaj.
Tak zrodził się pomysł na Bistro Podaj Kaczkę Raz. Po programie Kuchenne Rewolucje właśnie kaczka stała się głównym bohaterem lokalu. Co można zjeść w Bistro Podaj Kaczkę Raz?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska