MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kefir czy maślanka? Niby produkty mleczne, a różnią się od siebie. Tak się je wytwarza

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Dlaczego warto sięgać po kefir lub maślankę?
Dlaczego warto sięgać po kefir lub maślankę? GettyImages/ondacaracola photography/zdjęcie ilustracyjne
Nabiał w diecie jest istotnym budulcem. Warto sięgać nie tylko po mleko, ale także produkty mleczne. W sklepie na półkach piętrzą się jogurty, maślanki, kefiry, zsiadłe mleka. Każde z nich produkuje się inaczej.

Spis treści

Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Do produktów mlecznych zalicza się m.in. mleko, jogurty, maślankę, kefir, śmietanę i sery.

Kefir idealny do młodych ziemniaków

Kefir to sfermentowany napój wytwarzany na bazie mleka i ziaren kefirowych (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego). Jego nazwa ma pochodzić od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka), pisze Gabriela Fedyk, Strona Zdrowia.

W mleczarniach najczęściej proces polega na połączeniu mleka pasteryzowanego po fermentacji, grzybków kefirowych i czystych kultur bakterii. Kiedyś fermentację przeprowadzano w beczkach. Historia pierwszego kefiru jest dość odległa, jako pierwsi mogli się nim raczyć starożytni mieszkańcy Kaukazu.

Powstaje z różnych rodzajów mleka – krowiego, owczego, koziego. Czy każdy może sięgać po ten mleczny produkt? Osoby z alergią na mleko i cukrzycy powinni unikać kefiru, szczególnie tego owocowego z dodatkami, z kolei osoby z nietolerancją laktozy mogą go spożyć, ale w ograniczonych ilościach.

W kuchni kefir sprawdzi się jako napój chłodzący w upalne dni, dodatek do obiadu, ogórków lub baza do placków i ciast.

Zobacz więcej: Najlepsze przepisy z kefirem. Poznaj 5 przysmaków nie tylko na obiad. Oto lekkie, tanie i smaczne pomysły z orzeźwiającym napojem

Maślanka wyjdzie na zdrowie

O maślance mówi się, że to mleczny superfood. Wspiera pracę jelit, wzmacnia kości i świetnie nawadnia. Dostarcza też witamin i składników odżywczych, jak wapń czy magnez.

Jak sama nazwa wskazuje, powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu masła, tłuszcz oddziela się od kremowej konsystencji. Podobnie, jak kefir, może być sprzedawana w tradycyjnej formie lub wzbogacona smakowo. Produkt mleczny można wykorzystać jako napój lub bazę do smoothie, sosu lub omleta.

Kefir a maślanka. Czym jeszcze się różnią?

Oprócz sposobu powstawania, można zauważyć kilka różnic między kefirem a maślanką. Przede wszystkim smak – ten pierwszy jest kwaśny, w maślance wyczuwa się nuty kremowości i słodkości. Kefir ma też więcej kalorii, co jest istotne przy ustalaniu różnych diet. W przypadku maślanki ważna jest konsystencja, jest gęstsza, dlatego ma więcej zastosowań w świecie kulinarnym.

To, jaki finalnie produkt trafi do koszyka, zależy od preferencji klienta. Oba fermentowane przysmaki korzystnie wpływają na zdrowie, o czym co roku przekonuje Polska Izba Mleka.

Aby mieć zdrowe jelita, należy prowadzić zdrowy tryb życia i odpowiednio się odżywiać. Ważne są m.in. aktywność fizyczna, spożywanie owoców i warzyw, które stanowią podstawę diety człowieka, a także produkty mleczne, które powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie – zwłaszcza te fermentowane, czyli jogurt, kefir, maślanka, widnieje w jednej z publikacji na stronie PIM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kefir czy maślanka? Niby produkty mleczne, a różnią się od siebie. Tak się je wytwarza - Strefa Agro

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska