3 z 8
Poprzednie
Następne
Jesienna kuchnia: przepisy, które świetnie się sprawdzą w każdym domu
Gęś duszona z jabłkami
Gęś duszona z jabłkami
Składniki
[lista]
[*]pół sprawionej gęsi (około dwóch kilogramów),
[*]łyżka gęsiego smalcu,
[*]kilogram jabłek (najlepiej renet),
[*]średnia cebula,
[*]gałka muszkatołowa,
[*]szczypta sproszkowanego cynamonu,
[*]sól, pieprz do smaku
[*]
[/lista]
Wykonanie
Połówkę sprawionej gęsi myjemy, osuszamy, dzielimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obraną cebulę kroimy w kostkę.
Kawałki gęsi razem z cebulą podsmażamy na smalcu, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu.
Z obranych jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki, kiedy mięso zmięknie, dodajemy jabłka i szczyptę cynamonu, chwilę jeszcze dusimy.
Gęś jest gotowa, możemy ją podać na półmisku, obłożoną ćwiartkami jabłek.