Jesienna kuchnia: przepisy, które świetnie się sprawdzą w każdym domu
Tarta z jabłkami na kruchym cieście
Tarta z jabłkami na kruchym cieście
Składniki
[lista]
[*]300 g kruchego ciasta,
[*]750 g jabłek,
[*]50 g masła,
[*]80 g drobnego cukru,
[*]pół łyżeczki cynamonu,
[*]2 całe jajka,
[*]50 g śmietany,
[*]50 g płatków migdałów (opcjonalnie)
[/lista]
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jabłka przez kilka chwil, a następnie dodajemy 2 łyżki cukru z cynamonem.
Rozkładamy ciasto w foremce do tarty, nakładamy na nie jabłka i zapiekamy je 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kiedy tarta jest w piekarniku, przygotowujemy krem: ubijamy jajka ze śmietaną i cukrem. Wyjmujemy tartę, wylewamy na wierzch krem (jeśli chcemy, możemy tartę posypać płatkami migdałów) i zapiekamy jeszcze 10 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
PS.
Przepisu na kruche ciasto nie podaję, każdy ma swój, oczywiście najlepszy. A ja przyznaję się bez bicia, że coraz częściej korzystam z gotowego ciasta, które można kupić w każdym większym sklepie.