Jak zrobić szparagi ze smakiem

red.
W TVP Wrocław ruszyła kolejna seria letnich edycji programu „Zrób to ze smakiem”, które na antenie regionalnej gości już od 2013 roku.

W pierwszym odcinku mogliśmy zobaczyć jak uprawia się i przyrządza „skarb narodowy” Dolnego Śląska szparagi. Jest to niezwykle smaczne warzywo, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wymagające jakiś specjalnych zabiegów kulinarnych, by można je było podać na stół.

Jak zobaczyliśmy w programie niektórzy jadają je nawet tuż po wykopaniu z grządki... A przecież jeszcze niedawno, co przypomniała autorka Agata Ałykow, szparagi znaliśmy tylko z zielonego końca… jako dodatek do bukietów. O tym wszystkim można zobaczyć tutaj

Natomiast już w tę sobotę wieczorem o 19.00 TVP Wrocław pokaże co wyniknęło z odwiedzin w Bielawie. Miejscowość znana jest jako dawne centrum tkactwa, a przed wojną - z browaru i karczm. Współcześnie na smakoszy czekają pyszne wędliny i piwo oraz nowość kresowa czyli kwas chlebowy.

Autorka „Zrób to ze smakiem” nadmienia, że kwas nie jest wcale kwaśny, ale słodki, a z kwasem w nazwie chodzi o fermentację czyli kwaszenie. W programie „posmakujemy” przede wszystkim golonkę - dumę tutejszej masarni. I to ona powędruje do telewizyjnej kuchni. Zbyszek Kożlik, świetny kucharz i znawca dolnośląskich specjałów pokaże jak ten półprodukt przerobić w ciekawy sposób. Do tego będzie młoda kapusta zasmażana z rabarbarem i miętą oraz oczywiście piwo. W sobotę wieczorem ślinka poleci w niejednym domu.

.

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kkk
Czyli wolał byś program o sraniu? Kto wie czy niedługo nie zrobią, są chętni do oglądania, zrobi się i program. Każdą chwilę w naszym życiu należy celebrować, bo mamy tylko jedno życie, niczego nie powinniśmy robić tak po prostu.
R
Rsts
Jak można oglądać w tv program o żarciu.Napychaniu kalduna. Jedzenie to odwrotnosc srania
d
de luxe
szalu nima :P
A
Adam
"Zrób to ze smakiem" w tvp3 Wrocław to mój najukochańszy program. Poznałem tyle ciekawych historii i regionalnych produktów, o których nie dowiedziałbym sie z żadnych insta-fejsbuków. Teraz sa na mojej liscie zakupów :)
Ukłony dla prowadzącej Agaty Ałykow i całej ekipy programu. Przepyszna audycja, ciesze sie,że wróciła na antenę.
n
niemieckich
zwyczajów...
Dodaj ogłoszenie