18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić ciasto francuskie? [CIASTO FRANCUSKIE - PROSTY PRZEPIS]

Marta Hennig
Ciasto francuskie to baza wielu przepisów
Ciasto francuskie to baza wielu przepisów 123RF
Ciasto francuskie uznaje się za jedno z trudniejszych do wykonania. W sklepach dostępne są gotowe produkty, ale warto poświęcić trochę czasu i wykonać własne ciasto francuskie. Jest o wiele lepsze w smaku i ma delikatniejszą strukturę.

CIASTO FRANCUSKIE – SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej (około 1,5 szklanki)
- 150 g mąki krupczatki ( niecała 1 szklanka)
- 500 g masła (o temp. Pokojowej)
- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżka miałkiej soli

CIASTO FRANCUSKIE – PRZEPIS

Do szklanki z wodą dodajemy sól i mieszamy, aż ta się rozpuści. Następnie w rondlu roztapiamy 75 g masła na wolnym ogniu. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy posoloną wodę i roztopione masło. Następnie musimy zagnieść nasze ciasto francuskie: formujemy kulę, a potem nieco ją spłaszczamy. Owijamy ciasto francuskie w folię i wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.

W tym czasie możemy resztę masła pokroić na małe kawałki i w misce utrzeć na gładką masę. Następnie wkładamy je między dwie warstwy papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Wałkujemy na prostokąt (powinien mieć grubość około 2 cm) i wstawiamy do lodówki.

Po dwóch godzinach wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki. Blat lub stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na kwadratowy placek grubości ok. 1,5 – 2 cm. Środek powinien być grubszy niż jego boki. Potem wyjmujemy schłodzone masło i kładziemy na środku tak, aby rogi naszego prostokątnego masła znajdywały się na środku boków ciasta.

Łączymy rogi ciasta, by powstała nam koperta z masłem w środku. Musimy dokładnie zlepić miejsca, w których złączyliśmy ciasto francuskie, aby nic się nie wydostało w trakcie wałkowania. Wałkujemy na prostokąt, którego długość jest około trzech razy większa niż szerokość. Następnie składamy ciasto na trzy części, tak, aby dalej miało kształt prostokąta i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny.

Po upływie wyznaczonego czasu, wyjmujemy ciasto francuskie. Znów oprószamy blat lub stolnicę mąką, aby ciasto się nie przylepiło. Obracamy o 90 stopni i znów wałkujemy na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Następnie ponownie składamy na trzy części, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Ten zabieg musimy powtórzyć jeszcze sześć razy.
Przed upieczeniem nasze ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około czterech milimetrów. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Można je upiec na różne sposoby, np. ze szpinakiem czy grzybami (patrz - zdjęcie).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska