Jak przygotować szparagi? Przepis na makaron ze szparagami, zupę krem i tartę bez ciasta. Sprawdź 10 pomysłów na pyszne i zdrowe dania!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czas na dania ze szparagami! To smaczne wiosenne warzywo można przyrządzać na rozmaite sposoby. Choć jednak jest bardzo lekkie (pęczek to zwykle tylko 20 kalorii!), w wielu potrawach występuje z bardzo tłustymi dodatkami, przez co są dalekie od dietetycznych. Szparagi można jednak przygotować pysznie i lekko, a na dodatek bardzo prosto! Wystarczy łączyć je z innymi warzywami, zwłaszcza zielonymi, a ciężkich sosów i sera używać głównie jako przyprawy. Sprawdź 10 przepisów na lekkie i proste dania ze szparagami! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Svetlana Kolpakova/123RF
Szparagi to smaczny i zdrowy składnik potraw, który w sezonie warto jeść na różne sposoby. Podpowiadamy, jak pysznie przyrządzić to lekkie wiosenne warzywo – sprawdź nasze przepisy na makaron ze szparagami, lekką zupę krem i wysokobiałkową tartę bez ciasta, a także pomysły na 10 innych dań ze szparagami!

Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca, a jego szczyt przypada zwykle na maj. To pora, by jeść to pyszne i zdrowe warzywo jak najczęściej dopóki jest dostępne!

Sprawdź nasze pomysły na dania ze szparagami, które są nie tylko pyszne, lekkie i zdrowe, ale też łatwe do przygotowania!

Przepis na makaron ze szparagami

Najpopularniejsze kształty makaronu używanego do dań ze szparagami to różnego rodzaju wstążki (fettuccine, tagliatelle, pappardelle), również jajeczne, świeże czy ręcznie robione, a ponadto nitki (spaghetti, linguini), a także kokardki (farfalle), rurki (penne), świderki (fussilli) czy bardziej oryginalne, np. skrętki (casarecce) albo fusillioni.

Sprawdź, jak przygotować wiosenny makaron z zielonymi szparagami!

Wstążki ze szparagami, cukinią, groszkiem, bazylią i parmezanem
Składniki (na 4 osoby):

  • 1/2 szkl. listków bazylii, posiekanych
  • 3 szkl. wody,
  • 3 łyżki bulionu warzywnego,
  • 1/4 szkl. plus 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 3-4 ząbki czosnku, zgniecione,
  • 400 g pełnoziarnistego makaronu wstążki, np. linguine lub fettuccine,
  • pęczek cebuli dymki, posiekany w całości,
  • 2 papryczki jalapeño bez pestek, świeżych lub marynowanych, posiekane,
  • 2 cukinie, w kostkach,
  • 1/2 szkl. zielonego groszku, świeżego lub rozmrożonego,
  • 1 pęczek szparagów, najlepiej zielonych, bez twardych końcówek i skórek,
  • świeżo stary ser parmezan lub Pecorino Romano do posypania.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku i zanurz na chwilę liście bazylii, po czym szybko wyjmij i ostudź.
  2. Zmiksuj bazylię ze szkl. wody, łyżeczką bulionu, 1/4 szkl. oliwy i czosnkiem na gładką masę.
  3. Do garnka z gorącą wodą dodaj sól, doprowadź do wrzenia i ugotuj makaron al dente (8-9 min), po czym osącz, wrzuć z powrotem do garnka i dodaj sos bazyliowy,
  4. Rozgrzej na patelni pozostałą łyżkę oliwy i podsmażaj dymkę i papryczkę przez ok. 5 min, aż zmiękną, wrzuć cukinię i groszek, gotuj kolejne 5 min, często mieszając.
  5. Dodaj szparagi i gotuj całość jeszcze 2 minuty, dodaj pozostałą wodę i bulion, a gdy sos będzie wrzeć, gotuj 5 min, by pędy zmiękły.
  6. Połącz sos warzywny ze wstążkami, nałóż dania na talerze i posyp każdą porcję startym serem.

Zobacz więcej pomysłów na dania ze szparagami!

Przepis na krem ze szparagów

Szparagi dowolnego koloru to doskonała baza zupy typu krem, którą warto przygotować na domowym bulionie, najlepiej warzywnym. Jeszcze lepiej, gdy będzie to wywar szparagowy, przygotowany na skórkach i końcówkach warzywa. Warto zgromadzić w zamrażarce ich większy zapas z przygotowania wcześniejszych dań, dokładając kolejne partie do woreczka strunowego.

Skórki i końcówki szparagów dodajemy do warzyw na bulion, a później razem z nimi usuwamy. Na bazie bulionu można ugotować szparagi pokrojone w kawałki, choć można też użyć go do zmiksowania kremu ze pędów gotowanych na parze albo pieczonych.

Sprawdź, jak przygotować kremową zupę z białych szparagów!

Zupa krem ze szparagów w lekkiej wersji z jogurtem greckim
Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1/2 szkl. pora, w cienkich plasterkach,
  • 1/2 szkl. cebuli, w kostkach,
  • 1-2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 pęczki białych szparagów, bez twardych końcówek i skórek, w kawałkach,
  • 2 średnie ziemniaki w kostkach,
  • 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego do 3 proc. tł.,
  • świeżo stary ser dojrzewający do posypania.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pora, cebulę i ziemniaki i smaż 2-3 min; gdy por zacznie mięknąć, wrzuć ząbek czosnku, mieszaj 30 sekund, a następnie dodaj kawałki szparagów i bulion.
  • Całość zagotuj i duś pod przykryciem przez 15-20 min, aż pędy staną się bardzo miękkie.
  • Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego, zabiel lekko osolonym jogurtem, łącząc go najpierw z małą ilością zupy i dodają stopniowo kolejne porcje, by się nie zwarzył.
  • Dopraw krem do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, podziel na porcje i posyp każdą startym serem.

Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego wart...

Przepis na tartę ze szparagami bez ciasta

Na bazie szparagów powstają pyszne placki, począwszy od łatwego omletu lub frittaty, poprzez pizzę czy tartę na cieście francuskim, a na śmietanowym quiche skończywszy.

Najbardziej polecane są jednak potrawy bez przesadnej ilości tłustych dodatków, takich jak wspomniane ciasto, śmietana, ser, a także oliwa, która choć zdrowa i wskazana, wciąż zapewnia sporo kalorii (ok. 130 kcal w łyżce).

Szparagi można zapiekać na plackach z innymi warzywami i serem, a także dodawać je do innych potraw z pieca z dodatkiem makaronu, ryżu czy kaszy. My polecamy wersję dość lekką, bo bez typowego ciasta, a za to z jajkiem i serkiem wiejskim.

Sprawdź, jak przygotować wysokobiałkowy quiche ze szparagami!

Przepis na tartę ze szparagami i serkiem wiejskim w stylu fit
Składniki:

  • Ok. 12 pędów szparagów, bez twardych końcówek i skórek,
  • średnia cebula, w kostkach,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 szkl. serka wiejskiego lekkiego,
  • 4 jajka kurze,
  • 3/4 szkl. mleka krowiego 1,5-2 proc. lub mleczka roślinnego bez cukru,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/4 szkl. świeżo startego parmezanu, ew. drożdży nieaktywnych w proszku lub płatkach.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż cebulę przez 3 minuty.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj całe pędy szparagów i podsmażaj ok. 1 min, obracając, po czym odłóż na talerz.
  3. Zmiksuj serek z jajkami, mlekiem i musztardą, dodając po szczypcie soli i pieprzu, a następnie parmezan i ostudzoną cebulę.
  4. Natłuść dno naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy i wlej miks z serkiem, po czym ułóż w nim pojedynczą warstwę szparagów.
  5. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 45 min, aż wierzch się zarumieni.

Sprawdź też, jak przygotować oraz ugotować szparagi – na różne sposoby!

ZOBACZ: Sezon na szparagi – jakie właściwości ma to smaczne warzywo?

Wideo

Materiał oryginalny: Jak przygotować szparagi? Przepis na makaron ze szparagami, zupę krem i tartę bez ciasta. Sprawdź 10 pomysłów na pyszne i zdrowe dania! - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

My roomate's sister makes $77 an hour on the internet. She has been fired from work for six months but last month her income was $19517 just working on the internet for a few hours.bhui More information

visit.......... W­W­W.P­A­Y­B­U­Z­Z­1.C­O­M

Dodaj ogłoszenie