Jak nie przytyć w święta Bożego Narodzenia?
1. Po pierwsze: jedz mniej
Jedną z zasad, którą polecają psychodietetycy, jest nakładanie na talerz każdego dania po trochu. Dzięki temu będziemy hołdować tradycji spróbowania wszystkiego, co znajduje się na wigilijnym stole, oraz wybierać mniejsze porcje.
2. Po drugie: gotuj dania z dużą ilością warzyw
Aby nie przytyć w czasie świąt, warto wybierać posiłki, które mają mniejszą liczbę kalorii. Potrawy gotowane z dużą ilością warzyw będą bogate w błonnik, który jest potrzebny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. To kryterium spełnia np. kompot z suszu czy ryba po grecku.
Jak nie przytyć w święta Bożego Narodzenia? Oto 7 zasad, któ...
3. Po trzecie: oliwa z oliwek zamiast oleju
- Kaloryczność mięsa i ryb można obniżyć już na etapie przygotowania marynaty - radzi psychodietetyczka Marta Adamiuk. - Polecam stosowanie oliwy z oliwek zamiast oleju słonecznikowego. Warto kontrolować jej ilość, wlewając tłuszcz najpierw na łyżkę. Poza tym nie trzeba zalewać olejem całej ryby – opowiada.
4. Po czwarte: mało majonezu
Jeżeli chodzi o tradycyjne sałatki na bazie majonezu, to warto odchudzić sos i nie dawać majonezu. Można zastosować jogurt grecki lub dla smaku wymieszać pół na pół z majonezem. Dzięki temu sałatka będzie nawet bardziej zwarta.
5. Po piąte: mniej cukru
Specjalistka przestrzega też przed nadmiernym używaniem cukru. Warto ograniczyć jego ilość w przepisach na ulubione świąteczne ciasta.
W czasie świąt warto też pić niesłodzone napoje. Doskonałym wyborem będzie sięganie po tradycyjny kompot z naturalnie suszonych owoców. W czasie świąt Bożego Narodzenia polecamy do picia napary z imbiru i rozmarynu lub tymianku, które przyspieszają trawienie. Dobrze jest też pamiętać o herbacie bez cukru.
6. Po szóste: idź na spacer!
W czasie bożonarodzeniowym warto też czasem odejść od stołu i wyruszyć na krótki spacer. W zależności od pogody można ubrać się w przystosowaną do niskich temperatur odzież termiczną lub wziąć ze sobą herbatę w kubku termicznym. Minimalna aktywność fizyczna odwiedzie nas od sięgnięcia po kolejny deser, a po powrocie chętniej zjemy dania, które rozgrzeją nas od środka.
7. Po siódme: nie zmuszaj się do jedzenia, bo niby się zmarnuje
Jedzenie, które zostanie po świętach Bożego Narodzenia, można również zamrozić. Ciasta czy wędliny świetnie znoszą niskie temperatury z zamrażarki. Warto spakować je porcjowane w woreczki strunowe. Aby nie zjadać świątecznych potraw na siłę, można też podzielić się z najbliższymi ciastami lub zaprosić ich na spotkanie w drugi dzień świąt. Nadmiar pysznego jedzenia można też umieszczać w jadłodzielniach lub wyszukać w swojej okolicy kuchnię karmiącą potrzebujących.
Mamy nadzieję, że dzięki tym prostym wskazówkom, czas świąt będzie dla Was spokojniejszy, bez wyrzutów sumienia po jedzeniu, a same potrawy zdrowsze. Warto też sobie trochę odpuścić i nie kontrolować nieustannie diety.
- Wychodzę z założenia, że święta Bożego Narodzenia nie są po to, aby być na diecie. Z doświadczenia wiem, że im bardziej próbujemy się kontrolować, tym częściej nam to nie wychodzi. Polecam zdrowy rozsądek i patrzenie na jakość produktu – dodaje specjalistka.
Sprawdź inne tematy ze Strony Kuchni:
- Andrzej Polan i podróż smaków. Mamy jego najlepszy przepis na barszcz z buraków
- Gratka dla widzów „Przyjaciół” i Pottera. Kawiarnie inspirowane filmami i serialami
- Sukces Polaków w Hollywood! Channing Tatum kupił prawa do „Jak nakarmić dyktatora”
- Karp smażony, krem ponczowy i kasztany. Przepisy na wigilię z książki z 1910 r.

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?