Burak ćwikłowy - jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce
W Polsce uprawia się głównie buraki korzeniowe:
- burak cukrowy – korzeń (biały) zawiera około 20 procent cukru,
- burak ćwikłowy – korzeń mocno wybarwiony na czerwono,
- burak pastewny – uprawiany na paszę dla zwierząt.
Burak ćwikłowy - dlaczego warto go jeść?
My skupimy się na buraku ćwikłowym, który najczęściej gości na naszych stołach. Jest to warzywo bardzo bogate w mikroelementy i witaminy. Zawiera m.in.
- składniki mineralne: potas, żelazo, wapń i magnez,
- mikroelementy: cynk, mangan, miedź, kobalt,
- witaminy z grupy B, C, E, K i A,
- antocyjany i flawonoidy.
Burak ćwikłowy - na co pomoże?
Spożywanie buraków ćwikłowych zalecane jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, otyłością, miażdżycą, nadkwasotą żołądka, obniżoną odpornością, żyjącym w stresie.
Buraki obniżają ciśnienie krwi, wspomagają pracę serca, łagodzą migreny, wzmacniają organizm, poprawiają odporność, obniżają poziom cholesterolu we krwi, łagodzą zgagę. Zawarte w nich składniki mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (betalaina) oraz przeciwstarzeniowe (antyoksydanty).
Burak ćwikłowy - jak go przyrządzić?
Z burakiem ćwikłowym warto się zaprzyjaźnić zwłaszcza teraz, w porze jesienno-zimowej - najlepiej przygotować z nich syrop. Dokładny przepis znajdziecie tutaj:
Oprócz gotowania, pieczenia, buraki można też kisić:
Najpopularniejszą w Polsce potrawą z buraków ćwikłowych pozostaje jednak sałatka, którą ze smakiem zajadamy jako dodatek do obiadu. Jak je przyrządzić?
A na deser polecamy... MEMY o burakach. W internecie jest ich mnóstwo, wybraliśmy dla was te najzabawniejsze. Zobaczcie, przechodząc do galerii:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?