Dolny Śląsk w ciągu roku mocno podrożał [CENY]
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE
PIECZYWO I PRODUKTY ZBOŻOWE
W marcu w grupie „pieczywo i produkty zbożowe” wzrost cen detalicznych w skali roku dotyczył: chleba pszenno-żytniego
(o 6,8%), bułki pszennej (o 6,4%), mąki pszennej (o 2,7%) oraz ryżu (o 0,3%). Obniżyła się natomiast cena kaszy jęczmiennej
(o 2,2%).
MIĘSO
Wzrosły ceny wszystkich badanych produktów: mięsa wołowego z kością (rostbef) – o 3,9%, mięsa wieprzowego bez kości (schab) – o 1,3% oraz mięsa wołowego bez kości (z udźca) – o 0,1%. Wyższe były także ceny kurcząt patroszonych (o 6,4%) i szynki wieprzowej gotowanej (o 1,0%), natomiast tańsze niż przed rokiem były kiełbasy – suszona (o 0,5%) oraz wędzona (o 0,3%).
W relacji do marca 2018 r. cena mrożonego fileta z morszczuka zwiększyła się o 1,3%.
NABIAŁ
W grupie produktów nabiałowych wzrost cen dotyczył mleka krowiego spożywczego o zawartości tłuszczu 2-2,5% (o 6,3%)
oraz sera dojrzewającego (o 1,6%). Niższe były ceny mleka krowiego spożywczego o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowanego (o 2,8%), sera twarogowego półtłustego (o 0,7%) oraz śmietany o zawartości tłuszczu 18% (o 0,5%).
OLEJE I TŁUSZCZE
W grupie „oleje i tłuszcze” wzrosły ceny masła świeżego o zawartości tłuszczu ok. 82,5% (o 3,6%) oraz oleju rzepakowego
produkcji krajowej (o 3,0%), a obniżyła się cena margaryny (o 4,8%).
WARZYWA I OWOCE
W grupie „warzywa i owoce” w skali roku wzrosły ceny: ziemniaków (o 75,0%), cebuli (o 73,4%), marchwi (37,2%) i cytryn (o 1,7%), a obniżyły się ceny jabłek (o 37,0%) i pomarańczy (o 5,7%).
Wśród pozostałych artykułów żywnościowych wzrosły ceny m.in.: cukru białego kryształ (o 9,1%), piwa jasnego pełnego butelkowanego (o 6,3%), soku jabłkowego (o 5,8%) i czekolady mlecznej (o 4,5%). Niższa była natomiast cena kawy naturalnej
mielonej (o 0,3%).
ZOBACZ NA KOLEJNYCH SLAJDACH JAK WEDŁUG OFICJALNYCH DANYCH ZMIENIŁY SIĘ INNE CENY NA DOLNYM ŚLĄSKU W CIĄGU OSTATNIEGO ROKU - posługuj się klawiszami strzałek, myszką lub gestami.