Kawa Festival to okazja, by odwiedzić różne miejsca i spróbować wielu odsłon napoju w postaci porcji espresso i spienionego mleka. A fantazja baristów nie zna granic. Od dobrze znanej klasycznej cafe latte, przez kawę z dodatkami w postaci miodu, mielonego chilli, po napój dekorowany jadalnymi płatkami bławatka albo na bazie zielonej herbaty.
To pierwsza edycja imprezy we Wrocławiu. Na stronie wydarzenia na Facebooku udział w niej zadeklarowało niemal 7 tys. internautów. Menu podlega ocenie. Po wizycie w lokalu w specjalnym formularzu można oddać głos. Najlepsza propozycja otrzyma nagrodę publiczności. Wyniki zostaną ogłoszone 10 czerwca.
Festiwalowe centrum znajduje się w Pasażu Pokoyhof przy ul. Świętego Antoniego 2/4. Działa tam WP Cafe, w której do końca weekendu odbędą się jeszcze następujące wydarzenia:
Piątek, 5 czerwca, godz. 20 koncert Pauliny Tyszki, Łukasza Staniewskiego, Michała Sękowskiego
Sobota, 6 czerwca, godz. 20 performance zespołu MaKavaKava
Niedziela, 7 czerwca, godz. 19 koncert zespołu BASSALOG feat Hi-Hat Babe
NA NASTĘPNEJ STRONIE: Menu festiwalowe. Zobacz, co oferują kawiarnie
KAWA FESTIVAL - menu
kawa - 6 zł
deser - 7 zł
kawa+deser - 10 zł
Amorinio
- Kawa Rosemary - latte z rozmarynem i miodem
- Szaszłyk Lodowy
Art of Living
- Klasyczne latte (na bazie arabiki z Etiopii), dostępne także w wersji wegańskiej
- Muffin z owocami, dostępny także w wersji wegańskiej
ARomaTy
- Miętowe latte
- Tarta z rabarbarem
Bułka z masłem
- Caffè Latte z aromatyczną zieloną, pianką pietruszkową (istnieje również możliwość zamówienia kawy z mlekiem sojowym)
- Ciasto szpinakowe przekładane serkiem mascarpone (wilgotny szpinakowy biszkopt, przełożony lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady i limonki)
Café Borówka
- Caffè latte tradycyjne
- Czekoladowa truskawka
Capitol Café
- Caffè Latte
- Mini serniczek lub muffin
Central Café
- Klasyczne Latte
- Cupcake
CIŻ Café
- Professor Freud - jedyne koszerne latte we Wrocławiu. Podawane z syropem piernikowym i chałwą przywożoną co tydzień z targu w Jerozolimie
- Tel Aviv Muffins - w izraelskim stylu: krem mascarpone, świeże owoce i konfitura. Podawana w trzech wersjach smakowych: truskawkowej, jagodowej i czekoladowej
Cocofli
- Latte Cocofli - skomponowana na Wrocławskim Klasyku z Czarnego Deszczu, ulubionym lokalnym specjale wrocławskich wytwórców - pasjonatów kawy. Ziarno zawsze świeżo wypalane, wyróżniające się charakterem i stylem, zbalansowane pomiędzy smakami: orzecha, czekolady i najdelikatniejszą wyważoną kwasowością
- Trufle ze Słodkiej Manufaktury Leona - ręcznie robione, wegańskie, wysokogatunkowe, na belgijskiej czekoladzie (do wyboru: kubańskie, toskańskie, śląskie z płatkami róży, żurawinowe z octem balsamicznym, pistacjowe w prażonych migdałach, śliwkowe z kubańskim rumem)
Czajownia
- Matcha Latte - a teraz coś z zupełnie innej beczki! Latte na zielonej herbacie! Matcha to japoński specjał najwyższej klasy. Herbata produkowana z zacienianych liści bogatych w składniki odżywcze, używana do tradycyjnych ceremonii herbaty - Chanoyu
- Matcha Kule - zgodnie z japońską etykietą Matchę należy zagryźć słodyczami. Kulki z wiórków kokosowych i herbaty utoczone w słodkim mleku
Etno Café Okrąglak
- Klasyczne latte
- Ciasto czekoladowe z musem owocowym
Friends
- Latte z syropem malinowym , migdałami i białą czekoladąwersja vege: latte z syropem spicy świeżo zmieloną papryką chili. a bazie mleka sojowego
- Sernik wiedeński z musem wiśniowym/wersja gluten-free: czekoladowe ciasto bezglutenowe z bitą śmietaną i miętą
Giselle
- Kawa Giselle - nasza firmowa, niebanalna, przyjemnie ciasteczkowa, z nutą aksamitnego karmelu i puszystą bitą śmietaną, dopełniającą dzieła
- Francuskie Macarons... Dwa lekkie, kolorowe, zachwycające smakiem ciasteczka, które przybliżą Ci klimat Paryża
Graciarnia
- Caffè latte
- Ciasto miodowe
Kawalerka Café
- Caffé latte - bazą Latte jest espresso, które jest parzone na bazie mieszanki ziaren pochodzących z Ameryki Centralnej i Południowej (Arabica) oraz Indii (Robusta – do 7%). Powstałe na tej bazie espresso ma słodki, praktycznie pozbawiony kwasowatości, mocno czekoladowo-orzechowy smak
- Brownie - czyli ciężkie, kleiste, słodkie i mega czekoladowe ciasto typowe dla amerykańskiej kuchni. Nazwa jego pochodzi od specyficznego, ciemnobrązowego koloru brownie
Księgarnia Hiszpańska
- Café cortado - niezwykle popularna w Hiszpanii mocna kawa z małą ilością mleka podawana w szklaneczce, na życzenie z mlekiem roślinnym
- Bezsernik ze słonecznika - przepyszne, wilgotne i delikatne ciasto ze słonecznika oraz wiórków kokosowych, wegańskie i bezglutenowe
LIZING Ice Café
- Latte z lodami z białej czekolady
- Deser lodowy
Lot Kury
- Klasyczne lub wege latte
- Czekoladowe blondi z truskawkami
Machina Organika
- Latte na mleku kokosowo-ryżowym i z kostkami lodu
- Banoffee pie - witariańskie, wegańskie i bezglutenowe zarazem
Macondo
- Kawa lawendowa, którą w Macondo nazywamy "Agnieszka Osiecka"
- Nasze najlepsze ciasto, czyli domowy jabłecznik
Mleczarnia
- Klasyczne latte
- Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami
PANATO Café
- Latte z chwastami
- Bagienne muffiny
Piękna Helena
- Caffè latte klasyczne
- Brownie
Szklarnia
- Latte z laską mrożonego espresso z mleczną czekoladąwersja vege: Matcha latte na mleku sojowym z (home made) syropem ze świeżych truskawek
- Deser z temperowanej gorzkiej czekolady z mlecznym czekoladowym musem, orzechami ziemnymi i gorącym karmelem
Vertigo Jazz Club & Restaurant
- Caffè Latte na mleku waniliowym
- Panna Cotta z musem truskawkowym i karmelem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?