Pizza na Cienkim Cieście i z Warzywami
Składniki
Mąka pełnoziarnista
Drożdże
Ciepła woda
Olej rzepakowy
Sól
Pomidory krojone w kostkę (z puszki)
Cebula (posiekana)
Czosnek (drobno posiekany)
Oliwa z oliwek
Oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku
Papryka (czerwona, zielona, żółta - pokrojona w paski)
Cukinia (pokrojona w plastry)
Pieczarki (plasterki)
Pomidory koktajlowe (przekrojone na pół)
Ser feta (rozkruszone)
Rukola
Sposób przygotowania
W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę, olej rzepakowy, sól, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, dodaj pomidory z puszki, przyprawy i dusz pod przykryciem przez 15-20 minut.
Ciasto rozwałkuj na cienką warstwę, ułóż je na blasze do pieczenia.
Na ciasto nałóż sos pomidorowy.
Ułóż warzywa i pokrój w plastry ser feta.
Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie chrupiące, a warzywa lekko zrumienione.
Przed podaniem posyp pizzę rukolą.