Dieta na lato, czyli co jeść w upalne dni?

Materiał informacyjny Maczfit.pl
Choć kalendarzowe lato rozpoczyna się dopiero 20 czerwca, temperatury w naszym mieście już w maju dochodziły do 30 stopni Celsjusza. Jedni uwielbiają mocne słońce, inni wręcz przeciwnie – uciekają przed upałami. Niezależnie od upodobań każdy powinien uważnie przyjrzeć się swojej diecie w gorące dni. Co jeść i ile pić, aby przetrwać upały?

Po pierwsze: odpowiednie nawodnienie

O regularne nawadnianie organizmu należy dbać przez cały rok, a latem to wręcz punkt obowiązkowy. Woda to główny składnik ludzkiego organizmu, który dodatkowo pełni w nim wiele różnych funkcji. Dzięki wodzie odbywa się transport wszystkich składników odżywczych, hormonów i enzymów. Co więcej, woda korzystnie wpływa na przemianę materii, reguluje temperaturę ciała i odpowiada za zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.

W wakacyjne miesiące, gdy temperatury na zewnątrz sięgają 30 stopni, bardzo łatwo o odwodnienie. Dlatego zawsze warto mieć przy sobą butelkę z wodą. Najlepiej kupić taką wielorazowego użytku i napełniać ją wodą z kranu. Napój można urozmaicać różnymi dodatkami – plastrem cytryny czy listkiem mięty. Ile wody pić dziennie? Przyjmuje się, że na jeden kilogram masy ciała powinno się wypijać około 0,02 litra wody. Wartości te rosną, gdy jest gorąco oraz gdy jesteśmy aktywni fizycznie.

Po drugie: zdrowa dieta pełna warzyw i owoców

Lato to czas wielu sezonowych warzyw i owoców. Na straganach aż mieni się od kolorów, więc warto z tego korzystać. Sezonowe gatunki są nie tylko tańsze, ale również zawierają najwięcej wartości odżywczych. Świeże owoce i warzywa dostarczają organizmowi wody, błonnika pokarmowego oraz cennych witamin i składników mineralnych. Polifenole, zawarte między innymi w owocach jagodowych, wykazują właściwości antyoksydacyjne – eliminują wolne rodniki niszczące zdrowe komórki.

Warzywa i owoce są świetną samodzielną przekąską (na przykład w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku). W kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie – można robić z nich wakacyjne zupy (chłodniki), sałatki, desery, lody i koktajle. Stanowią świetny dodatek do produktów zbożowych (makaron z serem i truskawkami) i orzeźwiającej lemoniady (nie zapomnij o kostkach lodu).

Dieta na lato – czego unikać?

Gdy żar leje się z nieba, lepiej unikać ciężkostrawnych i tłustych potraw. Dużo lepszą alternatywą są chude mięsa i ryby w towarzystwie świeżych warzyw (na przykład gotowanych na parze). Warto ograniczyć też produkty z dużą ilością soli i cukrów prostych. Kolejną kwestią jest alkohol. Choć perspektywa zimnego piwa po pracy może być kusząca, dużo lepszym wyborem jest woda, domowa lemoniada lub owocowo-warzywne smoothie.

Chcesz jeść lekko i zdrowo każdego dnia, ale nie przepadasz za gotowaniem? A może na co dzień jesteś tak zajęty, że nie masz czasu na zdrowe odżywianie? Z pomocą przychodzi catering dietetyczny z dostawą, na przykład działający w naszym mieście Maczfit. Szczegóły na stronie: https://www.maczfit.pl/wroclaw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska