MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CC BY 3.0...
fot. Wikipedia.ord/Matman z Lublina/CC BY-SA 3.0

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Lubelskie szczypki

CC BY 3.0

Szczypki (lub szczypy) to lubelski przysmak z Lubelszczyzny. Lubelskie szczypki to kolorowe i całkiem długie (15-centymetrowe) kawałki cukrowej masy, pakowane po 5 lub 10 sztuk w papierowe tutki. Robi się je z cukru, wody, ubitych białek, mąki ziemniaczanej, żelatyny, syropu smakowego i barwników. W przeciwieństwie do poznańskich rur i pańskiej skórki przepis na lubelskie szczypki nie jest owiany tajemnicą.

Zobacz również

Kaczyński: Stawiamy sprawy obrony jako element ponadpartyjny

Kaczyński: Stawiamy sprawy obrony jako element ponadpartyjny

Koncert zespołów ludowych z powiatu suwalskiego

Koncert zespołów ludowych z powiatu suwalskiego

Polecamy

Nowy program dopłat z NFOŚiGW. Będzie można otrzymać do 30 tys. zł

Nowy program dopłat z NFOŚiGW. Będzie można otrzymać do 30 tys. zł

Wybory coraz bliżej. Kto wszedłby do PE?

Wybory coraz bliżej. Kto wszedłby do PE?

Jest nowy polski kanał. To Szlagier TV

Jest nowy polski kanał. To Szlagier TV