Ararat w Warszawie stawia na kuchnię ormiańską. Jednym ze specjałów lokalu jest tolma (dolma)- odpowiednio przygotowane i przyprawione mięso zawinięte w liściach winorośli. Do wyboru jest tolma z soczewicy w liściach winorośli oraz tolma z grochu w liściach kapusty. Cena? 7 złotych. Jako przekąskę szef kuchni Ararat poleca z kolei basturmę - suszoną wołowinę w przyprawach. Ona również kosztuje 7 złotych. Jest i lawasz, który jest tradycyjnym, ormiańskim pieczywem. Przypomina nieco hinduski chleb naan, bądź tortillę. Cena w menu warszawskiej restauracji Ararat, to 2 złote.
Skąd nazwa lokalu Ararat? - W Biblii góry Ararat wskazane są jako miejsce spoczynku Arki Noego po Potopie. U nas również możecie wypocząć. Nie tylko po potopie, ale także po pracy - zachwala właściciel.
Zobacz: Marilyb Bar
- Restaurację założyło dwóch wspólników. Jednak w tym miejscu rządzi i gotuje tylko Artak – ormianin z krwi i kości, który do Polski przyjechał kilkanaście lat temu - pisze o Tawernie sprzed Kuchennych Rewolucji TVN. - Jego autorytarne rządy doprowadziły do ruiny miejsce, które potencjalni goście omijają szerokim łukiem. Pewny siebie Ormianin uważa jednak, że jest nie tylko dobrym restauratorem, ale także świetnym kucharzem.
Menu restauracji Ararat - na następnej stronie
Aratat - Warszawa, ul. Jagiellońska 72 - MENU
Zupa ormiańska z ciecierzycy - 7 zł
Zupa ormiańska z fasolki szparagowej - 7 zł
Tolma (gołąbki w liściach winogron) - 10 zł
Kiszonki ormiańskie (kapusta, kalafior, pomidor) - 4 zł
Warzywa grillowane - 6 zł
Basturma (suszona wołowina w przyprawach) - 7 zł
Bakłażan faszerowany orzechami ze śmietaną - 4 zł
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?