18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Ararat Warszawa - Magda Gessler odmieniła dawną Tawernę [MENU]

MH
Ararat ma się specjalizować w kuchni ormiańskiej
Ararat ma się specjalizować w kuchni ormiańskiej x-news
Udostępnij:
Warszawa: Ararat - tak nazywa się teraz dawna Tawerna przy ul. Jagiellońskiej. Restauracja Ararat odmieniona przez Magdę Gessler specjalizuje się tylko w kuchni ormiańskiej. Kuchenne Rewolucje z lokalu Ararat w czwartek, 5 grudnia, o godz. 21.30 w TVN.

Ararat w Warszawie stawia na kuchnię ormiańską. Jednym ze specjałów lokalu jest tolma (dolma)- odpowiednio przygotowane i przyprawione mięso zawinięte w liściach winorośli. Do wyboru jest tolma z soczewicy w liściach winorośli oraz tolma z grochu w liściach kapusty. Cena? 7 złotych. Jako przekąskę szef kuchni Ararat poleca z kolei basturmę - suszoną wołowinę w przyprawach. Ona również kosztuje 7 złotych. Jest i lawasz, który jest tradycyjnym, ormiańskim pieczywem. Przypomina nieco hinduski chleb naan, bądź tortillę. Cena w menu warszawskiej restauracji Ararat, to 2 złote.

Skąd nazwa lokalu Ararat? - W Biblii góry Ararat wskazane są jako miejsce spoczynku Arki Noego po Potopie. U nas również możecie wypocząć. Nie tylko po potopie, ale także po pracy - zachwala właściciel.

Zobacz: Marilyb Bar

- Restaurację założyło dwóch wspólników. Jednak w tym miejscu rządzi i gotuje tylko Artak – ormianin z krwi i kości, który do Polski przyjechał kilkanaście lat temu - pisze o Tawernie sprzed Kuchennych Rewolucji TVN. - Jego autorytarne rządy doprowadziły do ruiny miejsce, które potencjalni goście omijają szerokim łukiem. Pewny siebie Ormianin uważa jednak, że jest nie tylko dobrym restauratorem, ale także świetnym kucharzem.

Menu restauracji Ararat - na następnej stronie
Aratat - Warszawa, ul. Jagiellońska 72 - MENU

Zupa ormiańska z ciecierzycy - 7 zł
Zupa ormiańska z fasolki szparagowej - 7 zł
Tolma (gołąbki w liściach winogron) - 10 zł
Kiszonki ormiańskie (kapusta, kalafior, pomidor) - 4 zł
Warzywa grillowane - 6 zł
Basturma (suszona wołowina w przyprawach) - 7 zł
Bakłażan faszerowany orzechami ze śmietaną - 4 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Koźmianka
Wieczorna kolacja w tygodniu, jakies 2 godziny do zamknięcia, byłyśmy jedynymi goścmi. Po pół godzinie czekania na obsługę, poszłam w kierunku kuchni poprosić o menu (!). Kelnerka nieprofesjonalnie w krótkich spodenkach, do tego nie miła, sfochowana bo poprosiłyśmy żeby wyłączyć muzykę, czytaj dudniące w całej sali disco polo. Jadłyśmy bakłażana faszerowanego na zimno - tłuste, kiszone warzywa tak kwaśne że mózg wykręca. Bakłażan faszerowany na ciepło, tłusty, niedoprawiony, tolma tłuste, lawasz gumiasty bez smaku. No i na koniec znowu sfochowana kelnerka, ani do widzenia ani pocałuj mnie.. Nie polecam !!
K
Kamil Mielcarz
super obsługa, aromatyczne i smaczne potrawy, maja nawet stronę www.ararat.warszawa.pl
t
tomek
mi osobiscie jedzenie smakowało kto lubi kuchnie ormiańskom polecam jedzenie świedze aż pachniało grilem obsluga super no i te lody rewelacja a przekąski jak dla mnie dobre dostosowane do cen
l
lukasz
Wczoraj będąc w Warszawie postanowiliśmy coś przekąsić więc udaliśmy się do Ararat dziewczyna zamówiła grilowany szaszłyk z karkówki który raczej grilla nie widział był usmażony we frytownicy mięso bardzo suche i niesmaczne. Co do cen podanych na tej stron to są około 50% niższe niż w rzeczywistości.
S
Słoik
A co to ma do Wrocławia że w Stolycy reweolucję robią. Niech se robią.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie