MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT!...
fot. Taken/pixabay.com

13 mitów na temat koronawirusa i COVID-19 – Sprawdź, w które informacje i fake newsy nie należy wierzyć oraz dlaczego to nieprawda

W jedzeniu nie może być koronawirusa

MIT!
Wirus SARS-CoV-2 może być obecny zwłaszcza w produktach zwierzęcych, m.in. mięsie kurczaków, rybach i owocach morza, i utrzymywać się w nich nawet przez 21 dni. Źródłem skażenia są osoby pozyskujące te produkty i pracownicy zakładów przetwórczych, a przez to także stosowane przez nich sprzęty.

W Polsce wirusa wykrywano m.in. w zakładach mięsnych czy produkujących mrożonki. Zagrożeniem mogą być zarówno produkty krajowe, jak i mrożone i chłodzone artykuły spożywcze pochodzące z importu.

Aby chronić się przed możliwą infekcją wskutek spożycia takiej żywności, wszystkie produkty odzwierzęce należy poddawać zalecanej obróbce termicznej z zachowaniem wszelkich zasad higieny, m.in. myciem rąk przed i po kontakcie z nimi oraz używaniem oddzielnych desek do krojenia.

Zobacz również

Strefa kibica Euro 2024 w Katowicach. Mecz o honor zgromadził bardzo dużą publiczność

Strefa kibica Euro 2024 w Katowicach. Mecz o honor zgromadził bardzo dużą publiczność

Słowacja - Rumunia LIVE! Kto wyjdzie z najbardziej szalonej grupy?

Słowacja - Rumunia LIVE! Kto wyjdzie z najbardziej szalonej grupy?

Polecamy

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców

Najlepsza trasa rowerowa nad polskim morzem – to klasyk uwielbiany przez turystów

Najlepsza trasa rowerowa nad polskim morzem – to klasyk uwielbiany przez turystów

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich