MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT!...
fot. Taken/pixabay.com

13 mitów na temat koronawirusa i COVID-19 – Sprawdź, w które informacje i fake newsy nie należy wierzyć oraz dlaczego to nieprawda

W jedzeniu nie może być koronawirusa

MIT!
Wirus SARS-CoV-2 może być obecny zwłaszcza w produktach zwierzęcych, m.in. mięsie kurczaków, rybach i owocach morza, i utrzymywać się w nich nawet przez 21 dni. Źródłem skażenia są osoby pozyskujące te produkty i pracownicy zakładów przetwórczych, a przez to także stosowane przez nich sprzęty.

W Polsce wirusa wykrywano m.in. w zakładach mięsnych czy produkujących mrożonki. Zagrożeniem mogą być zarówno produkty krajowe, jak i mrożone i chłodzone artykuły spożywcze pochodzące z importu.

Aby chronić się przed możliwą infekcją wskutek spożycia takiej żywności, wszystkie produkty odzwierzęce należy poddawać zalecanej obróbce termicznej z zachowaniem wszelkich zasad higieny, m.in. myciem rąk przed i po kontakcie z nimi oraz używaniem oddzielnych desek do krojenia.

Zobacz również

Tenis. LOTTO SuperLIGA: PTP Łódź z kolejnym zwycięstwem

Tenis. LOTTO SuperLIGA: PTP Łódź z kolejnym zwycięstwem

Spadek Ostoi Kołaczyce. Sześć goli Partyzanta Targowiska, w tym cztery Huberta Wilka

Spadek Ostoi Kołaczyce. Sześć goli Partyzanta Targowiska, w tym cztery Huberta Wilka

Polecamy

Sytuacja w polskich szkołach poprawia się? Dyrektorzy przedstawili swoje stanowiska

Sytuacja w polskich szkołach poprawia się? Dyrektorzy przedstawili swoje stanowiska

Szukasz pomysłu na wakacje 2024? Sprawdź, jakie nowe atrakcje turystyczne Polski

Szukasz pomysłu na wakacje 2024? Sprawdź, jakie nowe atrakcje turystyczne Polski

Porażenie piorunem jest niebezpieczne, ale nie musi być śmiertelne. Jak go uniknąć?

Porażenie piorunem jest niebezpieczne, ale nie musi być śmiertelne. Jak go uniknąć?