12 potraw na Wigilię. Przepisy polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa 24.12.2022

OPRAC.:
Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej. Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.Na zdjęciu: Ewa Wachowicz
Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej. Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.Na zdjęciu: Ewa Wachowicz
12 potraw na Wigilię od Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Karp, kapusta, pierogi, barszcz na Wigilię i święta. Co znani kucharze polecają na wigilijny stół? Wśród 12 potraw są obowiązkowe: karp, kapusta, pierogi, barszcz. Wypróbuj przepisów świątecznych od mistrzów polskiej kuchni.

12 potraw na Wigilię

12 tradycyjnych dań według przepisów najlepszych kucharzy. Zobacz przepisy Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej.

Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.

Dwanaście dań na Wigilię Bożego Narodzenia, skąd wziął się zwyczaj?

Kiedyś na wigilijną wieczerzę przygotowywano tylko siedem potraw, które symbolizowały siedem dni tygodnia. Później liczbę świątecznych dań zwiększono do dziewięciu - tylu, ile jest chórów anielskich. Tradycja przygotowywania 12 wigilijnych dań powstała znacznie później. Liczba ta dawniej kojarzona była z bogactwem. Obecnie uważa się, że ma ona przypominać nam o dwunastu apostołach. Każda z potraw ma również własną symbolikę.

Co oznaczają potrawy?
Każde danie, które znajduje się na świątecznym stole, ma swoją specyfikę i znaczenie. A zgodnie z tradycją goście powinni spróbować każdego z nich, tak by w kolejnym roku nie prześladował ich pech. Jakie są znaczenia potraw?

  • Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
  • Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
  • Mak - jest symbolem bogactwa
  • Grzyby - symbolizują siłę i zdrowie
  • Piernik - symbol dobrobytu
  • Barszcz - symbolizuje długowieczność
  • Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę

Potrawy na Wigilię

Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej. Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.Na zdjęciu: Ewa Wachowicz

12 potraw na Wigilię. Przepisy polecają Makłowicz, Wachowicz...

Okazje

Korzystne przeceny laptopów na święta

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: 12 potraw na Wigilię. Przepisy polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa 24.12.2022 - Dziennik Łódzki

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mietek
Kawał cyca ma ta kuchara.
k
klodzko
19 listopada, 13:15, SabinaSoy:

a u mnie w tym roku, zgodnie z tradycją barszczyk na zakwasie Krakusa :) wychodzi pyszny ?? i mam pewność że na 100% wyjdzie ?

lepsze wlasne kiszone buraki i zakwas

S
SabinaSoy
a u mnie w tym roku, zgodnie z tradycją barszczyk na zakwasie Krakusa :) wychodzi pyszny ?? i mam pewność że na 100% wyjdzie ?
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie