- Szatkownica 2018 zbliża się sporymi krokami. Zapraszamy na spotkanie z festiwalowymi smakami, jedną z niespodzianek będzie piwo festiwalowe, o wdzięcznej nazwie Szatkownica! Jak przystało na festiwal promujący kiszonki, piwo będzie kwaśne, w czerwono-fioletowym kolorze, o intensywnym chmielowym aromacie, wzbogaconym w trakcie leżakowania niesłodzonym naturalnym sokiem z aronii. Piwo to propozycja partnera naszego wydarzenia wrocławskiego browaru Warsztat Piwowarski. Jak będzie smakować piwo Szatkownica – jesteśmy bardzo ciekawi! Do spróbowania tylko 6 października na festiwalu Szatkownica 2018 - informują organizatorzy Festiwalu.
- Festiwal nie tylko promuje produkty fermentowane, chcemy również zdradzić, po co naszemu organizmowi kiszonki w diecie i o co w tym wszystkim w ogóle chodzi. Zapraszamy na tematyczne spotkania z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – współorganizatora festiwalu - dodają.
Gośćmi wydarzenia będą:
Dr hab. Agnieszka Nawirska-Olszańska: „Charakterystyka wybranych fermentowanych warzyw”
Dr Radosław Spychaj: „Procesy fermentacyjne w produkcji pieczywa”
Dr Maciej Oziembłowski: „Emisyjność fotonów w wybranych produktach tradycyjnych, w tym fermentowanych”
Ponadto o fermentacji opowiadać będą:
znawca epoki i tematu Juliusz Woźny: „Na zdrowie i do dna. Alkohol w PRL-u”
Sommelier Krzysztof Porębski: „Dolnośląskie wina na naszych stołach”.
Wykłady odbędą się o każdej pełnej godzinie.
Miejsce i godzina:
6 października, sobota, od godz 10 do 17.
Pałac w Pawłowicach, ul. Pawłowicka 87, Wrocław
Wstęp i parking - bezpłatne.
źródło: www.szatkownica.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?