Z kaczki, perliczki, królika a może z karpia lub soczewicy. Rodzaje pasztetów, właściwości i przygotowanie

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Połączenie drobiu z mięsem wieprzowym to gwarancja smaku nie tylko na kanapce. Do przygotowania pasztetu można użyć ok. 1 kg mięsa wieprzowego, wątróbek drobiowych i dowolnej części mięsa drobiowego. Ugotowane części należy zmielić i połączyć z pięcioma jajkami, namoczoną w wywarze bułką, przyprawami. Blaszkę piec ok. godziny w 180 stopniach Celsjusza. Dla smaku i lepszej konsystencji warto dodać trochę tłuszczu, np. słoniny.
Połączenie drobiu z mięsem wieprzowym to gwarancja smaku nie tylko na kanapce. Do przygotowania pasztetu można użyć ok. 1 kg mięsa wieprzowego, wątróbek drobiowych i dowolnej części mięsa drobiowego. Ugotowane części należy zmielić i połączyć z pięcioma jajkami, namoczoną w wywarze bułką, przyprawami. Blaszkę piec ok. godziny w 180 stopniach Celsjusza. Dla smaku i lepszej konsystencji warto dodać trochę tłuszczu, np. słoniny. pixabay.com/mp1746
Udostępnij:
Mięsne, rybne, warzywne, grzybowe… pomysłów na pasztet jest mnóstwo. Idealne do posmarowania kanapki lub podania na zimno w kawałku z sosem. Gotowe wyroby z marketów, pakowane w pojemnikach lub puszkach, często budzą wątpliwość co do składu i zawartych ulepszaczy. Najlepsze są więc te domowe, wykonane ze sprawdzonego mięsa i dodatków. Jak je przyrządzić?

Pod nazwą pasztetu kryje się potrawa przyrządzona z jednolitej mięsnej masy z dodatkiem warzyw i przypraw. Miłośnicy stylu wege mają też swój pomysł na danie – przyrządzają je tylko z roślin. Pasztety były od wieków znane we Francji, a do Polski przywędrowały dzięki Janowi III Sobieskiemu.

Definicja pasztetu

W większości pasztet przygotowywany jest z ugotowanego mięsa lub kilku rodzajów mięs. W przypadku chudego mięsa, dobrze połączyć je z dodatkowym źródłem tłuszczu – wątróbką czy innymi podrobami. Masa wymieszana ze składnikami typu jajka, namoczona bułka, warzywa czy przyprawy jest dodatkowo zapiekana.

Pasztety strączkowe – źródło białka

Paleta właściwości warzyw strączkowych jest spora. Fasola, soczewica, groch czy ciecierzyca zawierają w sobie m.in. białko, wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B i błonnik. Pasztety w formie klasycznej oparte są na masie warzywnej wykonanej ze strączków, warzyw korzeniowych, przypraw, jajek i masła. Weganie odejmą z tej puli jajka i masła i zastąpią je np. kaszą.

To też może Cię zainteresować

Pasztetowe wariacje

Nie tylko mięso drobiowe lub wieprzowe oraz warzywa nadają się na pasztet. Coraz więcej z nas stawia na ciekawe smaki i połączenia. Pasztety rybne oraz grzybowe są ciekawą alternatywą dla tych klasycznych, znanych na co dzień wypieków.

Czym się różni pasztet od pasztetowej?

Wśród wyrobów wędliniarskich wyróżniamy pasztetową, która w prawdzie posiada podobne składniki, ale sposób wykonania jest inny. Pasztet to zbita masa, najczęściej zapiekana z wielu rodzajów mięs, w przypadku kiszki wykonanej z podrobów, mięso parzy się w osłonkach podobnie jak kiełbasę. Obie formy mogą być smacznym dodatkiem na kanapkę.

Pasztety tradycyjne - lista

Spora część lokalnych pasztetów została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych.

Znalazły się na niej:

  • pasztet z królika ze szpinakiem – woj. dolnośląskie,
  • pasztet z karpia z Sierkowoli – woj. lubelskie,
  • pasztetowa z Nadolnej w pętkach – woj. łódzkie,
  • pasztety z Głowna – woj. łódzkie,
  • pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami – woj. małopolskie,
  • pasztet proszowicki – woj. małopolskie,
  • pasztet z Sobień Jezior – woj. mazowieckie,
  • pasztet domowy szydłowiecki – woj. mazowieckie,
  • pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy – woj. mazowieckie,
  • pasztet domowy z Dworu Zygmunty – woj. mazowieckie,
  • leberwurst grubo mielony z Górek – woj. opolskie,
  • pasztet zapiekany – woj. podkarpackie,
  • kiszka pasztetowa dukielska – woj. podkarpackie,
  • pasztet w słoju tradycyjny z Górna – woj. podkarpackie,
  • rakszawski pasztet grzybowy – woj. podkarpackie,
  • pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla) – woj. pomorskie,
  • pasztetowa radoszycka – woj. świętokrzyskie,
  • pasztetowa grodziska – woj. wielkopolskie,
  • pasztet z gęsi – woj. zachodniopomorskie.

Jak przygotować pasztet?

Źródło: MRiRW, ekologia.pl

Oszuści podszywają się pod numer ZUS-u

Wideo

Materiał oryginalny: Z kaczki, perliczki, królika a może z karpia lub soczewicy. Rodzaje pasztetów, właściwości i przygotowanie - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie