Lokalne produkty są zdrowsze i, co najważniejsze, smakują o niebo lepiej niż ich marketowe odpowiedniki. Odwiedziny niektórych z rzemieślników to nie tylko okazja do spróbowania czegoś nowego i oryginalnego, ale i zaopatrzenie się w produkty powstające bez użycia konserwantów. Miejsca, gdzie powstają mogą być także celem ciekawej wycieczki – większość twórców chętnie oprowadza po swoich zakładach i gospodarstwach.
Sklepy niewielkich producentów blisko Wrocławia oferują:
- sery (m.in. kozie, owcze),
- jogurty, kefiry i masła,
- miody (m.in. miód lipowy, rzepakowy, spadziowy i wielokwiatowy),
- mięso prosto z masarni (polędwiczki, kabanosy, kiełbasy z wędzarni, szynki, salcesony, boczek, schab)
- owoce i warzywa (ogórki, pomidory, szparagi, jabłka, śliwki, patisony),
- oleje (rzepakowy, lniany, z pestek dyni, ziaren słonecznika),
- czekoladki,
- przetwory (chrzan, keczup, musztarda, dżemy),
- pierniki,
- ryby,
- soki.
Dokładne lokalizacje tych i innych smaków z Dolnego Śląska znajdziecie w naszej galerii. Kliknij w poniższy przycisk i sprawdź, gdzie znajdziesz nasze regionalne wyroby:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?