Niskie temperatury i niska wilgotność powietrza sprzyjają rozwojowi wirusów. W klimacie umiarkowanym grypa uaktywnia się w październiku i atakuje całą jesień oraz zimę. Szczyt jej aktywności przypada najczęściej na grudzień, styczeń lub luty. Zimno i brak słońca osłabia także nasz układ odpornościowy, przez co stajemy się bardziej podatni na ataki.
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania w sezonie jesienno-zimowym, warto:
często myć ręcę, zwłaszcza po przebywaniu w miejscach publicznych,
starać się nie dotykać rękami okolic twarzy,
w miarę możliwości zachowywać dystans od innych ludzi w miejscach publicznych.
Przeczytaj także: Te rośliny warto posiać w styczniu. Będziesz mieć balkon i ogród pełen kwiatów i warzyw - zobacz, co teraz siać.
Takie produkty seniorzy powinni jeść w lutym - lista. One zimą są najlepsze dla zdrowia
Chociaż zimą mamy ograniczony dostęp do świężych warzyw i owoców, dostępne sa produkty, które pomogą seniorom przejeść przez ten okres w dobrym zdrowiu. Wśród nich są kiszonki, jabłka, buraki, daktyle - co jeszcze? Sprawdź w galerii:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?