MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedząc kluski z makiem lub kutię lubimy jednak myśleć, że...
fot. Przemyslaw Swiderski

Rośliny na Boże Narodzenie i ich „magiczne” znaczenie

Mak, kapusta i czerwone buraki

Jedząc kluski z makiem lub kutię lubimy jednak myśleć, że zapewniamy sobie dostatek i pomyślność na przyszły rok, a jednocześnie oswajamy duchy, że zjedzona w pierogach lub z grochem kapusta da nam siłę i witalność, a czerwone buraki – urodę...

Z naukowego punktu widzenia te oczekiwania nie są tak zupełnie oderwane od rzeczywistości. Ziarenka niebieskiego maku (wykorzystywanego w kuchni) zawierają blisko 50% tłuszczu (kwasu linolowego) i dużo witamin, podobnie biała kapusta, szczególnie kiszona, to kopalnia witamin i składników mineralnych – pozwolą więc przetrwać zaczynającą się zimę i powitać wiosnę w nie najgorszej kondycji. Choć – uwaga! – ciężkostrawność nasion maku może powodować ociężałość i senność. Czerwone buraki mają duży wpływ na jakość krwi, co poprawia krążenie i wygląd jednocześnie.

Zobacz również

Marcina Patyka nikt nie pokona w siłowaniu na rękę. Został wicemistrzem Europy!

Marcina Patyka nikt nie pokona w siłowaniu na rękę. Został wicemistrzem Europy!

Dr Irena Eris Żeglarskie Mistrzostwa Polski Kobiet – olimpijka z Tokio najlepsza

Dr Irena Eris Żeglarskie Mistrzostwa Polski Kobiet – olimpijka z Tokio najlepsza

Polecamy

Skatowali swoją ofiarę i porzucili w kałuży jej własnej krwi. Teraz czekają na wyrok

Skatowali swoją ofiarę i porzucili w kałuży jej własnej krwi. Teraz czekają na wyrok

Drogie metale nie będą potrzebne? Polska nauka odpowiedziała na wyzwanie przemysłu

Drogie metale nie będą potrzebne? Polska nauka odpowiedziała na wyzwanie przemysłu

Takie rajstopy latem to skarb. Już nie wstydzę się swoich nóg

Takie rajstopy latem to skarb. Już nie wstydzę się swoich nóg