Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Robert Makłowicz wraca do Wrocławia. Festiwal kulinarny “Europa na widelcu” rozpoczyna się w tym tygodniu

Błażej Organisty
Błażej Organisty
Pawel Relikowski / Polska Press
Po pandemii uczestnicy “Europy na widelcu” niechybnie zgłodnieli. Ku ich uciesze festiwal powraca do Wrocławia. Kilka dni przed początkiem uczty mamy coś na pobudzenie apetytu.

“Europa na widelcu”, której twarzą jest jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny i wyjątkowy Robert Makłowicz, powraca do Wrocławia po dwuletniej nieobecności spowodowanej pandemią. Festiwal kulinarny rozpocznie się w piątek, 27 maja, i potrwa do 5 czerwca.

Oto menu tegorocznej edycji

Na przystawkę: posiłki w restauracjach, które na festiwal przygotują karty specjalne. Dań będzie można skosztować najprawdopodobniej od pierwszych dni “Europy na widelcu”.

Danie pierwsze: jarmark produktów regionalnych – dolnośląskich i wrocławskich. Domki ze smakołykami zostaną rozstawione w Rynku, obok kramów Jarmarku Świętojańskiego.

Danie główne: Biesiada Europejska w Rynku, czyli finał festiwalu zaplanowany na sobotę, 4 czerwca. W tym dniu będzie można posmakować specjałów z 12 krajów Europy. Specjalnością kuchni mają być potrawy z Ukrainy i Polski.

Na deser, lecz niekoniecznie na koniec: wydarzenia towarzyszące – konkursy, spotkania, warsztaty, pokazy, degustacje, rozmowy, występy na scenie.

Szczegółowy program poznamy w piątek, 27 maja, w dzień inauguracji “Europy na widelcu” 2022. Festiwal organizowany jest od 2009 roku.

Robert Makłowicz wraca do Wrocławia. Festiwal kulinarny “Eur...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska