Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Abażur - Magda Gessler w Warszawie [MENU]

re
Restauracja Abażur Warszawa
Restauracja Abażur Warszawa Facebook
Abażur - tak dziś nazywa się dawna restauracja Salon Kulinarny w Warszawie. Zmiany to efekt kolejnego odcinka programu Kuchenne Rewolucje i wizyty Magdy Gessler. Co serwuje restauracja Abażur? Specjalizuje się w daniach kuchni francuskiej.

Restauracja Abażur Warszawa - dawny Salon Kulinarny

Właścicielką dawnego Salonu Kulinarnego jest pani Małgosia. Miała dość nietypowy pomysł na restaurację. Urządziła ją w salonie swego własnego domu. Wystrój to głównie rodzinne pamiątki. Są zabytkowe meble i lustra oraz rodzinne portrety, a tak sentymentalne wnętrze uzupełnia robiona na zamówienie zastawa i sztućce z grawerowanym monogramem „Salonu kulinarnego”.

- Takie to jest tandetne - skomentowała wygląd Salonu Kulinarnego Magda Gessler podczas pierwszej wizyty w tym miejscu. - Tu jest taki kicz, a pani wprowadza atmosferę drętwego kija - wołała znad talerza. Nowy pomysł to restauracja Abażur. Skąd nazwa? Bo właśnie abażury zawisły w odmienionej restauracji.

Restauracja Abażur Warszawa - Kuchenne Rewolucje
Goście dotąd omijali Salon Kulinarny, a właściciele nie wiedzieli, w czym tkwi problem. Pani Małgosia sama przyznaje, że czasami myśli, że jakiś zły duszek swoją energią zamknął to miejsce przed ludźmi i nikogo nie chce tutaj wpuścić. Czy Magda Gessler niczym egzorcysta, poradzi sobie ze złą zjawą broniącą „Salonu kulinarnego”? A może problem jest coś, czego Małgosia w ogóle nie dostrzega? Jedno jest pewne, Magda Gessler odkryje tu niejedną, skrywaną tajemnicę.

VIDEO https://get.x-link.pl/1425511c-9296-f8bc-79a8-a57d7eeb647f,89018b8e-59f1-bfa3-edca-87cc860b22b1,embed.html

Restauracja Abażur Warszawa - MENU

Menu restauracji Abażur jest autorską propozycją kucharzy inspirowaną tradycjami kulinarnymi Francji.
- W swoich kompozycjach wykorzystują oni nowoczesne techniki gotowania jak sous vide, confit, łącząc klasyczną kuchnię francuską z nowoczesnością i własnymi pomysłami - zachęca obsługa restauracji. Są też dana przygotowane przez Magdę Gessler w trakcie Kuchennych Rewolucji.

Przykładowe dania i ceny:

Carpaccio z płatkami parmezanu, kaparami, ruccolą, oliwą oraz balsamico - 31 zł
Tatar siekany z polędwicy wołowej z chlebem własnego wypieku oraz marynowanymi grzybami, korniszonami i cebulą - 35 zł
Wątróbka marynowana w brandy, podawana na liściach sałaty w pikantnym białym sosie z domowym chlebem - 29 zł
Zupa musztardowa na bazie francuskiej musztardy z ziarnami gorczycy - 18 zł
Czarne tagliatelle z krewetkami w pikantnej emulsji maślanej - 36 zł
Pierś z kaczki w sosie wiśniowym podana z dyniowymi gnocchi oraz kapustą włoską z maskarpone - 45 zł
Rolada cielęca z sosem szałwiowym z gratin ziemniaczanym - 47 zł
Antrykot grillowany, podawany na kolorowych sałatach z pieczonymi ziemniakami i domowym sosem BBQ - 50 zł

Już po kolacji i po REWOLUCJACHGoście dopisali. Wszyscy zadowoleni. Menu przygotawane przez panią Magdę bardzo smakował...

Opublikowany przez Abażur na 29 styczeń 2016

Tydzien temu Pani Magda Gessler odwiedziła nas ponowie aby sprawdzić nasze dania, zarówno z zaproponowanego przez nią...

Opublikowany przez Abażur na 6 marca 2016

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska