Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CZARNE GOŁĄBKI KRUŻEWNICKIE...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Regionalne dolnośląskie produkty i potrawy na wigilię

CZARNE GOŁĄBKI KRUŻEWNICKIE

Przywieziona przez osadników z Kresów Wschodnich na ziemie odzyskane tradycyjna potrawa, na wigilię przygotowywana w wersji bez miesa. „W tym celu kaszę gotuje się oddzielnie na sypko, a następnie w takim stanie, lub po wymieszaniu z gotowanymi grzybami zawija się w sparzone liście słodkiej, bądź znacznie rzadziej – kiszonej kapusty. Tak przyrządzone gołąbki wkłada się następnie do garnka, zalewa wrzątkiem i umieszcza na płycie kuchennej pod przykryciem” - tak o przyrządzeniu tego dania piszą etnografowie.

Zobacz również

Kundelek przeżył chwile grozy w Darłowie. Na ratunek pospieszyli strażacy. Zdjęcia

Kundelek przeżył chwile grozy w Darłowie. Na ratunek pospieszyli strażacy. Zdjęcia

Strażacka interwencja przy... paczkomacie. Było podejrzenie ładunku wybuchowego

Strażacka interwencja przy... paczkomacie. Było podejrzenie ładunku wybuchowego

Polecamy

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach

Koszykarze Śląska nie rezygnują z walki o medal. Stal na drodze do półfinałów

Koszykarze Śląska nie rezygnują z walki o medal. Stal na drodze do półfinałów

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią