Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób...
fot. StockSnap/pixabay.com

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodatków o niezwykle korzystnych właściwościach, które mają wspaniały smak i aromat

Jasny sos sojowy

Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób powstaje poprzez fermentację nasion soi w solance. Uzyskany produkt ma głęboką ciemną barwę, przyjemny orzechowy zapach i charakterystyczny smak. Jest używany jako składnik słony, a w codziennej kuchni może z powodzeniem zastępować zwykłą sól, pozwalając na uzyskanie preferowanej słoności przy mniejszym dodatku sodu (osoby ograniczające jego spożycie, m.in. na diecie przeciw nadciśnieniu, mogą wybrać niskosodową wersję sosu). Sos sojowy podkreśla smak potraw dzięki obecności wolnych aminokwasów pochodzących z soi. Podczas fermentacji powstaje też szereg związków korzystnych dla zdrowia, m.in. witaminy z grupy B.

Zobacz również

Uwaga, nadciąga burza! Ostrzeżenie IMGW dla Legnicy i okolic

NOWE
Uwaga, nadciąga burza! Ostrzeżenie IMGW dla Legnicy i okolic

Kolarze juniorzy rywalizowali w Grudziądzu. zdjęcia

NOWE
Kolarze juniorzy rywalizowali w Grudziądzu. zdjęcia

Polecamy

Verstappen wygrywa sprinterskie kwalifikacje do Grand Prix Miami F1

Verstappen wygrywa sprinterskie kwalifikacje do Grand Prix Miami F1

Gol Krychowiaka pomógł pokonać obrońcę tytułu i zachować szanse na utrzymanie w lidze

Gol Krychowiaka pomógł pokonać obrońcę tytułu i zachować szanse na utrzymanie w lidze

Apator – Sparta: Trzech skutecznych Spartan to za mało. Pierwsza porażka w sezonie

Apator – Sparta: Trzech skutecznych Spartan to za mało. Pierwsza porażka w sezonie