2 z 7
Poprzednie
Następne
Przepyszny świąteczny żurek. Łatwy przepis, który zachwyci Twoich gości. Sprawdzony wielkanocny przepis
Przepis na wielkanocny żurek
Podstawą wielkanocnego żurku powinien być oczywiście zakwas. Należy jednak pamiętać, że trzeba nastawić go odpowiednio wcześnie.
Jeśli nie zdążymy tego zrobić, możemy użyć gotowego ze słoika.
Przepis na zakwas na żur:
1 szklanka mąki żytniej
500 ml ciepłej wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
skórka chleba razowego na zakwasie
Mąkę zalewamy ciepłą wodą (w szklanym naczyniu). Dodajemy przyprawy i pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy skórkę chleba. Całość przykrywamy gazą i trzymamy w ciepłym miejscu przez 3-4 dni. Należy pamiętać, aby go doglądać i raz na jakiś czas przemieszać.