Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy świąteczne: Ryba po grecku [PRZEPIS, JAK ZROBIĆ?]

AO
Ryba po grecku
Ryba po grecku Grzegorz Dembinski/Polskapresse
Wigilijny stół nie może się obejść bez ryby po grecku. Prezentujemy Państwu sprawdzony sposób na przygotowanie tej niezwykłej potrawy.

RYBA PO GRECKU. SKŁADNIKI. JAK ZROBIĆ?

kilogram fileta z dorsza
0,5 kg marchewki
kg cebuli
bakłażan
cukinia
2 kg pomidorów
kg cytryny
0,5 kg selera
wino białe
kg papryki czerwonej
mąka
sól, kumin, kolendra
olej

RYBA PO GRECKU. PRZEPIS

Rybę myjemy i kroimy na dzwonka, posypujemy ją solą oraz pieprzem. Następnie dorsza panierujemy w mące i smażymy na patelni, na której wcześniej rozgrzewamy łyżkę lub dwie oleju. Ryba będzie dobra, gdy nabierze rumianego koloru. Usmażonego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Teraz możemy zabrać się za cebulę, którą tniemy w talarki i smażymy w większym garnku. Później dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę. Całość przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem, kuminem oraz bazylią. Dusimy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana. Całość ponownie dusimy przez kilka minut.

Zostaje nam jeszcze przygotowanie sosu. Obrane i pokrojone w kostkę pomidory gotujemy z białym winem i kolendrą. Sos dodajemy do garnka z warzywami. Mieszamy. Potem całość dodajemy do ryby, którą pieczemy w piekarniku 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska