Przepisy świąteczne last minute. Szybkie ciasto, szybka zupa i szybka rybka. Przepisy bożonarodzeniowe nie muszą być trudne

js
Przepisy świąteczne last minute. Szybkie ciasto, szybka zupa i szybka rybka
Przepisy świąteczne last minute. Szybkie ciasto, szybka zupa i szybka rybka 123rf
Przepisy świąteczne na Boże Narodzenie czasami wydają się zbyt skomplikowane. Weźmy takie pierniczki – według niektórych przepisów trzeba je wyrabiać kilka tygodni przed świętami. A co jeśli mamy dosłownie chwilę na przygotowanie potraw wigilijnych? Przychodzimy z pomocą – oto zestaw szybkich przepisów świątecznych.

Szybkie ciasto świąteczne z kilku składników

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1,3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

  1. Utrzyj masło na pulchną masę, dodaj do niego cukier i żółtka. Ucieraj, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
  2. Wsyp do masy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej do masy rum, dodaj ubitą z białek pianę i posiekaną czekoladę.
  4. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy.
  5. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni Celsjusza. Piecz 1 godz.

Ciasto migdałowe

Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 20 dag migdałów
  • 9 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta

Wykonanie:

  1. Obierz migdały, posiekaj je, utrzyj z cukrem i żółtkami.
  2. Do masy dodaj przesianą mąkę, ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszaj wszystko delikatnie.
  3. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy, posyp je płatkami migdałowymi.
  4. Piecz 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Szybka zupa grzybowa na Święta

Składniki:

  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 0,3 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami zimnej wody, pozostaw na 30 min. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wlej do garnka bulion, dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Wszystko gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
  2. Odcedź grzyby, pokrój je w paski. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę z liściem laurowym i ziarnami jałowca. Dodaj grzyby. Całość duś na małym ogniu, podlewając winem aż woda wyparuje.
  3. Dodaj do zupy grzyby z cebulą (odłóż 2 łyżki do dekoracji). Śmietankę wymieszaj z mąką, wlej do zupy. Całość zdejmij z ognia. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Pozostałe grzyby dodaj do zupy na końcu jako dekorację.

Szybka rybka na Święta. Przepis

Pstrąg pieczony w folii

Składniki:

  • 4 sprawione pstrągi
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • sól, biały pieprz
  • olej do wysmarowania folii

Wykonanie:

  1. Pstrągi opłucz zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstaw całość na 10 minut.
  2. Cytryny wyszoruj i pokrój w plasterki, jedną połówkę zostaw w całości. Opłucz natkę pietruszki i otrząśnij z wody.
  3. Ryby oprócz solą i pieprzem (z wierzchu i w środku), ułóż na natłuszczonych arkuszach folii aluminiowej. Do każdej ryby włóż łyżkę masła i kilka gałązek pietruszki, na wierzchu umieść 3-4 plasterki cytryny.
  4. Zawiń szczelnie folię i wstaw ryby do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz 30 minut.

Źródło: Kuchnia rodzinna, wyd. Olesiejuk, 2017.

Będzie wakacyjny boom? Polacy stęsknieni za podróżami

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie