Przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne - słodkości na świątecznym stole
Mazurek kajmakowy
1. Do spodu przygotuj:
- 200 g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka jaj
Składniki zmieszaj ze sobą do wyrobienia jednolitej masy i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Następnie puszkę z kakaowym mlekiem zagęszczonym, słodzonym gotuj w wodzie przez 2-3 godziny, na małym ogniu.
3. W trakcie gotowania słodzonego mleka wracamy do naszej masy - po wyciągnięciu z lodówki, obsyp ją mąką, rozwałkuj i wytnij prostokąt (jako szablonu możesz wykorzystać kartkę A4). Z resztek ciasta uformuj kształt a'la wąż i usadź je na krawędziach wyciętego prostokąta. Wzorki na wężykach możesz stworzyć np. widelcem. Widelcem porób też dziurki na spodzie ciasta. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku nastawionym na 220 stopni.
4. Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. Po ugotowaniu słodzonego mleka z puszki, odczekaj aż trochę ostygnie, otwórz i posmaruj ciasto.
5. Na górę daj posiekane orzechy, bakalie, rodzynki i czekoladowe jajeczka.
Więcej przepisów na kolejnych slajdach