Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na faworki. Jak zrobić dobre chrusty? (PRZEPIS NA FAWORKI, TŁUSTY CZWARTEK)

red.
Dziś, 23 lutego, tłusty czwartek. Jaki jest przepis na dobre i szybkie faworki lub chrusty? Podpowiadamy jak zrobić chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Jakie składniki przygotować na chrusty? Zobacz proste przepisy na pyszne domowe faworki. FAWORKI PRZEPIS, CHRUSTY PRZEPIS.
Dziś, 23 lutego, tłusty czwartek. Jaki jest przepis na dobre i szybkie faworki lub chrusty? Podpowiadamy jak zrobić chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Jakie składniki przygotować na chrusty? Zobacz proste przepisy na pyszne domowe faworki. FAWORKI PRZEPIS, CHRUSTY PRZEPIS. Polskapress
Dziś, 23 lutego, tłusty czwartek. Jaki jest przepis na dobre i szybkie faworki lub chrusty? Podpowiadamy jak zrobić chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Jakie składniki przygotować na chrusty? Zobacz proste przepisy na pyszne domowe faworki. FAWORKI PRZEPIS, CHRUSTY PRZEPIS.

Tłusty czwartek - przepis na faworki/chrusty
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30

Faworki/chrusty - składniki:

  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia (25 dag)
  • cukier puder do posypania

Przepis na faworki i chrusty - jak zrobić, przygotowanie ciasta
By przygotować ciasto na faworki należy najpierw masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę (można ją najpierw przesiać przez sito), proszek do pieczenia, sól i jajka. Ciasto zagnieść, a następnie wybić wałkiem (przez około 15 minut). Gotowe ciasto na faworki włożyć do lodówki na 30 minut.

Przepis na faworki i chrusty - formowanie
Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty. Każdy pasek naciąć w środku na 2–3 cm. Przy formowaniu chrustów należy przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.

Przepis na faworki i chrusty - smażenie
Smażenie faworków nie jest bardzo skomplikowane. Chrusty smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju. Powinny mieć one kolor złoty. Po usmażeniu faworki kładziemy na papierowych serwetkach, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska