Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane i barszcz! Jakie potrawy na Wielkanoc 2021? Wielkanocne dania 2.04.2021

Aleks Ched

Wideo

Zobacz galerię (12 zdjęć)
Potrawy na Wielkanoc. Jakie wielkanocne potrawy powinny znaleźć się na stole? Tradycyjnie w Wielkanoc na świątecznym stole pojawiają się jajka, barszcz, chrzan, biała kiełbasa, wędliny, baby i mazurki. Jak przygotować smaczne wielkanocne potrawy? Wypróbuj przepisy

Wielkanocne potrawy. Brak ci już pomysłu na dania na świąteczny stół? A może chcesz spróbować czegoś nowego? Nie masz pomysłu na wielkanocne dania? Zobacz nasze przepisy!

Śniadanie wielkanocne jest wyjątkowe. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć jajek na różne sposoby, tradycyjnego żurku, chrzanu, białej kiełbasy. I oczywiście ciast: bab, mazurków i paschy. Podpowiadamy, jak przygotować te wielkanocne potrawy!

Tych dań nie może zabraknąć na wielkanocnym stole:

  • jajka faszerowane,
  • barszcz,
  • jak doprawić chrzan,
  • biała kiełbasa,
  • wędliny,
  • wielkanocne baby i mazurki

Wielkanocne potrawy: jajka faszerowane. Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Będziemy potrzebować: 0,5 kg pieczarek, 12 jaj, majonez i musztardę (takie jak lubimy), sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami?. Jajka gotujemy na twardo: zajmie to około 8 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce z najgrubszymi oczkami. Podsmażamy z odrobiną oleju (łyżka) oraz solimy (szczypta, pół łyżeczki), aby puściły sok. Mieszamy, aby się nie przypaliły i nie obeschły. Niech pozostaną jędrne, i lekko zarumienione.

Jajka studzimy i obieramy. Przecinamy wzdłuż, na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i kruszymy. Pokruszone żółtka mieszamy z pieczarkami i dodajemy dużą łyżkę majonezu i musztardę (do smaku). Mieszamy całość, aż się połączy. Jeśli jest zbyt suche, możemy jeszcze dodać majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli farsz tego wymaga. Małą łyżeczką nakładamy farsz na jajka.

Jajka faszerowane: czym faszerować jajka?

Farsz do jajek na Wielkanoc może mieć przeróżne składniki. Dodajemy co lubimy najbardziej. Zamiast pieczarek z żółtkami możemy wymieszać tuńczyka, awokado lub dodać szynki (pokrojonej w kostkę). Przyprawiać możemy chrzanem, co zaostrzy smak.

Jajka z farszem ziołowym
Składniki: 4 jajka na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu), pęczek natki pietruszki i/lub bazylii, 1/4 papryki czerwonej, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Po ugotowaniu na twardo jajka kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Zieleninę drobno siekamy i mieszamy z pokruszonymi żółtkami i jogurtem. Możemy również zmiksować. Pastę przyprawić pieprzem i solą, wypełnić nią białka. Ozdobić pokrojoną w paseczki papryką i zieleniną, jajka ułożyć na liściu sałaty.

Chrzan na Wielkanoc: przepis na domowy chrzan

Aby przygotować wielkanocny chrzan potrzebujemy: 10 dag utartego chrzanu, 2 jajka na twardo, 1/4 szklanki kwaśniej śmietany, sok z cytryny i sól.

Chrzan trzemy na tarce i skrapiamy cytryną, dzięki czemu nie ściemnieje. Mieszamy z pozostałymi składnikami i solimy do smaku.

Wielkanocne potrawy: żurek na domowym zakwasie

Jak zrobić zakwas na żurek w domu?
Składniki na domowy zakwas na żurek: 1 l przegotowanej i ciepłej wody, 1 szklanka mąki żytniej z otrębami lub płatki owsiane
2-3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej), kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy).

Wykonanie zakwasu na żurek: Do czystego słoika wysypujemy mąkę i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas na żurek przykrywamy lnianą ściereczką, tak aby dochodziło powietrze. Zakwas na żurek odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni. Im dłużej stoi tym będzie kwaśniejszy.

Po ukiszeniu wlewamy zakwas na żurek do przygotowanej bazy na zupę. Zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie kisić zakwas, wystarczy dodać 6 łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.
Czy można użyć mąki pszennej? Do barszczu białego używa się mąki pszennej, a do żurku mąki żytniej. Ma to być zakwas na żurek, więc wybrałam mąkę żytnią. Pamiętajmy, że im wyższa liczba przy typie mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 na zakwas na żurek będzie najlepszym wyborem.

Składniki na wielkanocny żurek na maślance i wędzonce

Prezentujemy wersję żurku "na bogato" ponieważ jest to potrawa na wielkanocny stół. Będziemy potrzebowali spory garnek! Składniki na żurek: 4 litry wody, 1 litr zakwasu, 1 litr maślanki lub serwatki, 1 duże wędzone żeberko lub kość, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżkę ziaren pieprzu, ok 1 kg wiejskiej kiełbasy, 5 ząbków czosnku, 9 sporych ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 łyżeczka cząbru, 2 łyżki chrzanu, 500 ml śmietany kwaśnej (hartowanej gorącą zupą). Sól i pieprz do smaku. Podajemy z jajkami na twardo.

Wywar. Ugotować wodę, żeberka, liść laurowy, ziele i pieprz, od momentu zagotowania – 20 min. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować aż ziemniaki będą gotowe.
W osobnym garnku podgrzać maślankę na małym ogniu, jak zacznie się oddzielać serwatka, to zblendować na gładko. Do wywaru z kiełbasą i ziemniakami, dodać zakwas i maślankę, wymieszać i na bardzo małym ogniu i gotować 10 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, chrzan i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.
Żurek jest dosyć kwaśny, można zastąpić kwaśną śmietanę słodką, można dodać więcej chrzanu, użyć mniej zakwasu, to tylko od waszej wyobraźni zależy.

POTRAWY WIELKANOCNE: SAŁATKA JARZYNOWA

Sałatka wielkanocna. Przepis a klasyczną sałatkę jarzynową. Na świątecznym stole w Wielkanoc nie może zabraknąć klasycznej sałatki jarzynowej.

Do przyrządzenia sałatki będziemy potrzebowali następujących składników: 4 ziemniaki, 3 marchewki, pietruszka (korzeń) , kawałek selera, 3 jajka na twardo, 3 ogórki kiszone, cebula lub biała część dużego pora, jabłko, majonez, puszka groszku lub kukurydzy, sól i pieprz.

Warzywa i jajka po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy w drobną kostkę. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone jabłko, cebulę, groszek i ogórka kiszonego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy majonez. Mieszamy.

Rolada szpinakowa z łososiem na świąteczny stół. Przepis poleca Koło Gospodyń z Białki
Potrzebne składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, 2 łyżki masła, 4 jajka,
2 łyżki mąki pszennej, 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego, 200 g wędzonego łososia w plastrach, sól i pieprz.

Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy nadmiar wody. Następnie dodajemy do szpinaku masło, czosnek i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostawiamy do ostudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem.

Białka ubijamy na sztywno, żółtka dodajemy do przestudzonego szpinaku, delikatnie mieszamy. Do masy przesiewamy mąkęi ponownie mieszamy do połączenia składników. Masę rozprowadzamy na przygotowaną blachę i pieczemy 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.

Wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami według przepisu KGW z Woli Zabierzowskiej

Do przygotowania faszerowanych jajek będziemy potrzebowali: 10 jajek ugotowanych na twardo, 10 świeżych pieczarek, 1 średnia cebula, 3 łyżki masła, sól i pieprz.

Wykonanie: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.

WIELKANOCNE PRZEPISY: BABKA WIELKANOCNA

Tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa jak u babci według przepisu Marty Góry.

Składniki: 1 kg mąki, 4 jaja, szklanka cukru, niecałe 1/2 l mleka, 10 dag drożdży, 15 dag masła, cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa.

Wykonanie: Zrobić rozczyn rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać, aż dobrze urośnie – widać to po pęknięciach mąki. Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić.
Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką, dodając po trochu mleka z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki (z przekazów rodzinnych: kg mąki to godzina wyrabiania).
Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem trzeba je przełożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec jak ciasto drożdżowe, do upieczenia.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie