Napoje bezalkoholowe na grilla, które łatwo i szybko można zrobić w domu
Wiosna, lato, wczesna jesień – to idealna pora na plenerowe spotkania ze znajomymi, na przykład przy domu, czy w ogrodzie. Jest spotkanie, musi być też...
Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
Bazylia, zwana też bazyliszką, bazylkiem ogrodowym albo bazylią wonną, to zioło najczęściej dodawane do pomidorów, makaronu i dań kuchni włoskiej. W dawnych...
Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść
Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd...
Te produkty można jeść po upływie terminu ważności. Co kupować, aby nie wyrzucać?
Aż 9 milionów ton jedzenia marnowanych jest corocznie w całej Europie. W Polsce przekłada się to na tysiące złotych wyrzucanych prosto… do kosza na śmieci. W...
Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych...
Jak prawidłowo naostrzyć nóż kuchenny?
W domowej kuchni ma je każdy z nas – nie ważne, czy lubi gotować, czy piec, czy też woli tylko smakować. Bez nich praktycznie nie damy sobie rady funkcjonować...
To dzieje się z organizmem, gdy jemy kiełbasę z grilla. Takie są zaskakujące skutki
Majówka to oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowania. Ciepła temperatura, długi weekend to idealny czas na grilla - na obiad, kolację, weekendowe gotowanie lub...
Dlaczego robot kuchenny jest niezbędny w każdej kuchni i jak wybrać najlepszy?
Blender, mikser, malakser, a może urządzenie wieloczynnościowe, które ma liczne dodatkowe funkcje? Robot kuchenny bez wątpienia przyda się w każdej kuchni,...
Nawilżacz powietrza do mieszkania – czy warto kupić? Jaki wybrać?
Nawilżacze powietrza nie są wynalazkiem XXI wieku. Od dawna stosowane były proste rozwiązania mające podnieść wilgotność powietrza w pomieszczeniach np....
Płyta gazowa czy indukcja – która opcja jest lepsza? Czy warto zrezygnować z gazu?
Płyta gazowa czy płyta indukcyjna? To pytanie zadaje teraz wielu z nas. Pytanie trudne, a jednocześnie takie, na które szybko powinniśmy znaleźć odpowiedź....
Jak zrobić idealną kawę?
Jaką kawę lubisz pić najbardziej – espresso, cappuccino, klasyczną czarną, a może café latte? Niezależnie od tego, jaką kawę wybierasz na co dzień, powinna być...
5 porad, jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie
Jak urządzić udane przyjęcie w ogrodzie? Na pewno trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów, takich jak muzyka, dobre jedzenie i dekoracje. Mamy dla Was...
Bez czego nie może obejść się porządna kuchnia!
Dobre noże, roboty kuchenne i słynny thermomix - jakie przybory i akcesoria przydadzą się w kuchni? O tym rozmawialiśmy z naszą ekspertką, Agatą Jędraszczak,...
Usterka w mieszkaniu – co i jak można naprawić samemu?
Nie każdy ma zmysł majsterkowania i jest kreatywny w tym zakresie. Dlatego woli wezwać fachowca, by ten odpłatnie wykonał zlecone zadanie. Koszty życia są...
Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Przyprawy i dodatki
Żurek wielkanocny to tradycyjna, świąteczna zupa podawane w Wielką Niedzielę. Na jej przygotowanie jest wiele przepisów. Żurek w chlebie, żurek z suszonymi...
Alkohol na drogach w Europie. Jakie ograniczenia i mandaty obowiązują za granicą?
W 2020 roku na europejskich drogach zginęło 18 844 osób, najwięcej zaś w Niemczech, Włoszech i w Polsce. Za 1/4 śmiertelnych zdarzeń drogowych odpowiadają...
Jak sadzić rzeżuchę? Poznaj właściwości i zastosowanie kiełków
Rzeżucha to tradycja świąt. świetnie sprawdzi się jako prosta ozdoba wielkanocnego stołu lub koszyczka ze święconką. Jak ją sadzić i z czym jeść na co dzień?...
Warzywa, które posadzisz ponownie. Te resztki można posadzić na parapecie
Coraz częściej chcemy gotować w duchu zero waste, czyli nie marnować jedzenia. Zamiast wyrzucać obierki z ziemniaka, możemy upiec warzywo w całości. Końcówki...
Jaki majonez wybrać? Sprawdź, ile czasu może stać otwarty
Majonez to gęsty i kaloryczny sos. Większość z nas nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej albo jajek bez dodatku tego aksamitnego sosu. Niepokój może jednak...
Jak wybrać zdrowy majonez? Katarzyna Bosacka prześwietla majonezy dostępne w sklepach
W czasie Świąt Wielkanocnych używa się dużych ilości majonezu. Dodaje się go do sałatki jarzynowej, jajek, a nawet przygotowuje na jego bazie babki. Jednak...
Produkty spożywcze, które nie tracą ważności. Masz je w kuchennej szafce!
Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia może nas uratować, na przykład, gdy trzeba zrobić szybki obiad. Wiele produktów można przechowywać na zapas. Wtedy zaczynamy...
Do samolotu bez maseczki? Ważne zmiany dla podróżujących
Po dwóch latach ograniczeń podróżowanie wraca do znanej nam sprzed pandemii codzienności. Od 28 marca osoby przyjeżdżające do Polski nie muszą już odbywać...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Warsztat samochodowy
Dodano 3 dni temu w kategorii Obróbka metali i tworzyw sztucznych
Dodano 3 dni temu w kategorii Maszyny przemysłowe
Dodano 4 dni temu w kategorii Kamieniarstwo