Obłędna tarta z rabarbarem: przepis na najłatwiejsze ciasto na świecie - galette poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Galette, czyli tarta z rabarbarem to według blogerki Plate by Kate, czyli Kasi Nowickiej najłatwiejsze ciasto na świecie.
Galette, czyli tarta z rabarbarem to według blogerki Plate by Kate, czyli Kasi Nowickiej najłatwiejsze ciasto na świecie. Kasia Nowicka
Udostępnij:
Najłatwiejsze ciasto w świecie - kruchy spód, sezonowe owoce i kilka minut w piekarniku. Galette, czyli prosta tarta z rabarbarem to kwintesencja wiosny – jest aromatyczna, nieskomplikowana i pyszna. Wypróbuj prosty przepis, który na weekend poleca blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka.

W skrócie

Rabarbar - pierwszy zwiastun lata

Rabarbar ma swoich fanów, którzy z niecierpliwością czekają, aż pojawi się na straganach oraz przeciwników, którzy marudzą, że jest kwaśny i w ogóle - co to za atrakcja. Rabarbar, pierwszy zwiastun lata. Pojawia się jeszcze zanim stragany zaczną uginać się pod kobiałkami pełnymi truskawek. Ma zdecydowany smak, który kochają wielbiciele deserowych kontrastów, a najsmaczniejszy jest mniej więcej do połowy czerwca. Warto te kilka tygodni wykorzystać, bo rabarbar ma tylko i wyłącznie zalety.

Niepozorne łodygi rabarbaru to prawdziwa kopalnia tego, czego nasz organizm nie znajdzie w żadnych suplementach:

  • zestaw witamin,
  • enzymów,
  • minerałów.

Rabarbar wspomaga:

  • trawienie,
  • pomaga na cerę,
  • działa przeciwzapalnie.

Do tego ma mało kalorii, a sporo błonnika. I jeszcze jeden szczegół, który sprawia, że warto po rabarbar sięgnąć - pod wpływem temperatury wytwarza się w nim polifenol, rapontygenina, która ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych. Wystarczy dosłownie 20 minut w piekarniku i ciasto z rabarbarem gotowe.

Galette, czyli tarta z rabarbarem - łatwa i pyszna

Galette to jeden z moich ulubionych sposobów, by szybko wyczarować pyszne ciasto. Innym przykładem jest błyskawiczne ciasto z truskawkami na maślance. W kuchni spędzicie chwilę i nawet nie zdążycie się zmęczyć.

Pomysł na galette, czyli tartę pochodzi z Francji i sięga XIV wieku. Dobre patenty się jednak nie starzeją, zwłaszcza w kuchni. Nazwa wzięła się od normandzkiego słowa gale, które oznaczało płaskie ciasto. Odmian jest wiele, kreatywnych pomysłów kucharzy jeszcze więcej, ale najważniejszy rodzaj galette Francuzi przygotowują na święto Trzech Króli. Kiedyś umieszczano w nim ziarenko bobu. Ten, kto znalazł je w swoim kawałku ciasta, zakładał koronę i na jeden dzień stawał się królem. Tradycja przetrwała, ale dziś zamiast bobu gospodynie ukrywają w cieście figurkę Jezusa.

Świąteczna tarta to ciasto z migdałowym nadzieniem, ta z rabarbarem jest od niego jeszcze prostsza. Poradzi sobie z nią początkujący kucharz. Wystarczy kuchenny blat i kilka minut plus - jak w przypadku wszystkich kruchych wypieków - schłodzenie ciasta w lodówce. Nie potrzebuje formy – wystarczy płaska blaszka. Z kruchego ciasta wałkujemy okrągły placek, nakładamy owoce, zawijamy brzegi i gotowe. Anglicy nazywają galette free form tart i mają rację, bo w tym przypadku najważniejszy jest smak. Formę zostawmy cukiernikom.

Galette z rabarbarem w mojej wersji zawiera dodatkowo migdały. Nie pomijajcie ich – wchłoną wilgoć z rabarbaru i będą doskonałym uzupełnieniem owoców.

Tarta z rabarbarem - prosty przepis od Plate by Kate

To ciasto jest pyszne i aromatyczne. W dodatku łato je przygotować.
To ciasto jest pyszne i aromatyczne. W dodatku łato je przygotować. Kasia Nowicka

Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania: 50 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 600 g rabarbaru
  • 50 g migdałów
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g cukru pudru

Jak zrobić tartę z rabarbarem?

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na blat. Dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj szybko nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodaj śmietanę i wodę i szybko zagnieć. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Migdały, cukier puder i mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze. Zmiel migdały na grubość ziaren kaszy.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kształt koła na grubość 3-4 milimetrów. Wysyp zmielone migdały i rozprowadź równą warstwą po cieście, zostawiając około 4 – 5 centymetrów od brzegów.
  5. Na migdałach rozłóż rabarbar i zawiń wolne brzegi ciasta do środka.
  6. Piecz 30-35 minut. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Tarta gotowa. Życzę smacznego!

PS. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na co dzień i od święta, zapraszam na bloga www.platebykate.com. Sprawdź też stronę na Facebooku i profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Obłędna tarta z rabarbarem: przepis na najłatwiejsze ciasto na świecie - galette poleca Plate By Kate - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie