MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najmodniejsze comfort food. Wiesz, co to? Przepisy na najsmaczniejsze dania

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najciekawsze pomysły i przepisy na comfort food
Najciekawsze pomysły i przepisy na comfort food gettyimages.com/rjgrant
Przepisy na comfort food to coś, co może odmienić Twój dzień. Co to jest comfort food? Najprościej mówiąc to, co najbardziej Ci smakuje i sprawi, że poczujesz się lepiej. W naszym artykule znajdują się posty z Instagrama dotyczące comfort food. Zobacz, który Cię zainspiruje i poprawi twój dzień.

Czym jest comfort food?

Najprościej rzecz ujmując, comfort food to jedzenie, po które sięgamy, by poprawić sobie humor, czy to w chwilach stresu, pocieszenia, czy w ramach nagrody. Dla każdego może to być inne danie lub produkt. Jednak najczęściej są to produkty kaloryczne, o wysokiej zawartości tłuszczu. Najczęściej do comfort food zaliczamy:

  • czekoladę
  • frytki
  • pieczonego kurczaka
  • rosół lub pomidorową
  • sernik

Dlaczego mamy różne comfort food?

Dla każdego comfort food może oznaczać coś zupełnie innego, a ulubionych potraw należy szukać w dzieciństwie. To właśnie do niego podświadomie dążymy, gdy potrzebujemy wsparcia, chcemy poczuć sie bezpieczni i zaopiekowani. Jeśli od babci otrzymywaliśmy dużo ciepła, a ona zawsze witała nas talerzem pysznego rosołu, jest duże prawdopodobieństwo, że właśnie na te zupę będziemy mieli ochotę w trudniejszych chwilach.

Niekoniecznie po comfort food sięgamy, gdy mamy kryzys. Wybieraniu takich potraw sprzyja również pogoda i zmieniające się warunki atmosferyczne. Jest duża szansa, że nawet zadowolona z życia osoba, która nie ma większych problemów, będzie miała ochotę na jedzenie na pocieszenie w pierwsze jesienne wieczory.

Comfort food - przepisy

Do trzech razy sztuka🙆🏼‍♀️ Wczoraj napisalam tego posta, ale Instagram się zbuntował i go nie wrzucił. Dzisiaj rano zaczęłam pisać od nowa, ale nie zapisał się w roboczych... więc... podejście numer trzy:
Gnocchi z pesto to jedno z najbardziej bazowych i podstawowych dań kuchni włoskiej. Szybkie, pyszne, prawdziwy comfort food. Czy może być lepiej ? Może !
Podajcie je na świeżej rukoli ,z winegretem z cytryną, czosnkiem i oliwą. Powiew lata i słońca gwarantowany ! Dla podbicia białka podsmażyłam tofu i zrobilam a'la skwarki. Na wierzch suszone płatki chilli.

Wiecie że pierwsze wzmiabki i pesto pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego! Dzisiejsza forma pesto, znana jako Pesto alla Genovese, pochodzi z Genui we włoskiej Ligurii.
Klasyczne składniki to świeża bazylia, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan, pecorino i oliwa z oliwek. Tradycyjnie pesto przygotowuje się w moździerzu, aby uzyskać wyjątkowy smak i teksturę. 🧄🧀🌱 W wersji wegańskiej ser zastępujemy płatkami drożdżowymi.
Pesto jest nie tylko pysznym dodatkiem do makaronów, ale świetnie sprawdza się również jako sos do kanapek, dodatek do sałatek czy nawet do pizzy! 🍝🥗🍕

#pesto #historiapesto #italianfood #kulinarnehistorie #foodlover #veganoitaliano #włoskiobiad #italiancuisine
#pestopasta
#gnocchi #fastfitfood #yummyveganfood #tastyvegan #wlochynatalerzu #jakwewłoszech #gotujzpomysłem #ideafordinner #cooklikeanitalian #cooklikeapro #sundaylunch #weekenddinner


Zapraszamy na Rozmowy o weganizmie. Odwiedź nas w Gdańsku w sobotę 25 maja. Porozmawiamy w takim składzie 👇

🌿 Justyna Żak, w sieci znana jako @juszes jest twórczynią internetową. Wykorzystuje swoje profile do promocji diety roślinnej i podnoszenia świadomości ekologicznej, dzieli się wegańskimi przepisami oraz treściami o charakterze lifestyleowym i humorystycznym. Jest weganką od 8 lat, do czego zainspirowała ją miłość do zwierząt, którą wyraża także wspierając prozwierzęce akcje i organizacje.

🌿 @tomek.medrek - bloger, influencer specjalizujący się w roślinnych przepisach z pogranicza kuchni polskiej i comfort food. Wspólnie z żoną publikuje je na blogu veganhigh oraz profilu na Instagramie: tomek.medrek. Udowadnia, że wegańskie gotowanie może być kreatywne, smakowite i nie musi wiązać się z wieloma wyrzeczeniami.

🌿 Łukasz Musiał – aktywista społeczny, od wielu lat działa na rzecz praw ludzi i zwierząt. Weganin od 17 lat. Koordynator kampanii stopklatka (Fundacji Viva!) o chowie przemysłowym zwierząt. Współzałożyciel Inicjatywy Na Rzecz Zwierząt BASTA!. Organizator wielu wydarzeń, protestów i akcji o tematyce prozwierzęcej i wegańskiej. Zaangażowany w aktywizm śledczy i nagłaśnianie przemocy wobec zwierząt w hodowlach futrzarskich i rzeźniach. Występował w wielu reportażach telewizyjnych o śledztwach i dotyczących traktowania zwierząt. Współtwórca dwóch filmów dokumentalnych "To tylko zwierzęta" i "W jak wybór".

🌿 Spotkanie poprowadzi Karolina Czechowska - aktywistka prozwierzęca, weganka, koordynatorka roślinnej kampanii @zostan.wege Fundacji Viva. Edukuje, inspiruje do zmiany i wegańsko gotuje w social mediach kampanii. Organizatorka wielu akcji ulicznych o wegańskiej tematyce, współpracuje z kampanią śledczą Stopklatka.

25 maja 2024, Gdańsk, godz. 16.00, Sztuka Wyboru, ul. Słowackiego 19 (sala 1 piętro), wstęp bezpłatny.
@fundacjaviva


Przedstawiamy zwycięzców Bolt Food Awards!🌟

Te restauracje naprawdę zasłużyły na swoje miejsce na podium. Od przygotowania idealnych pozycji comfort food po oferowanie wyjątkowych dań, szybko zyskujących na popularności lub bycie miejscem, uwielbianym przez lokalsów.

Prosimy o werble... 🥁

💚 Kochani przez lokalsów: @kurawarzyw, @bistroantidotum , @naokraglopizza, @masisopoznan, @rynek_kebab_wroclaw , @halong_lodz
🔥 Warte zamówienia: @yachekorea, @kathicurrykrakow, My Taste Kebab, Vietlabb by Tran Tran (@foodfyrtel), @nano.kebab, @restauracjalaxmi, @kuranty_torun
🍔 Król Comfort Food: @dobra_bula, @kreskamaki_pizzeria_krakow, @delhihousegdansk, @yummypunjaby.pl, @setka_wroclaw, Obiady Domowe Rumcajs i Hanka

Sprawdźcie apkę Bolt Food i zamówcie od wygranych z darmową dostawą*.

#BoltFood #boltfoodawards2024

*Do 26.05.2024. Maksymalna wartość zniżki 10 PLN.


Zapraszamy na Rozmowy o weganizmie. Każda z tych osób zajmuje się w życiu czymś innym i dociera do setek tysięcy osób, ale to co ich łączy to weganizm.

🌿 Justyna Żak, w sieci znana jako @juszes jest twórczynią internetową. Wykorzystuje swoje profile do promocji diety roślinnej i podnoszenia świadomości ekologicznej, dzieli się wegańskimi przepisami oraz treściami o charakterze lifestyleowym i humorystycznym. Jest weganką od 8 lat, do czego zainspirowała ją miłość do zwierząt, którą wyraża także wspierając prozwierzęce akcje i organizacje.

🌿 Tomek Mędrek - bloger, influencer specjalizujący się w roślinnych przepisach z pogranicza kuchni polskiej i comfort food. Wspólnie z żoną publikuje je na blogu veganhigh oraz profilu na Instagramie: @tomek.medrek. Udowadnia, że wegańskie gotowanie może być kreatywne, smakowite i nie musi wiązać się z wieloma wyrzeczeniami.

🌿 Łukasz Musiał – aktywista społeczny, od wielu lat działa na rzecz praw ludzi i zwierząt. Weganin od 17 lat. Koordynator kampanii @stopklatka.viva (Fundacji Viva!) o chowie przemysłowym zwierząt. Współzałożyciel Inicjatywy Na Rzecz Zwierząt BASTA!. Organizator wielu wydarzeń, protestów i akcji o tematyce prozwierzęcej i wegańskiej. Zaangażowany w aktywizm śledczy i nagłaśnianie przemocy wobec zwierząt w hodowlach futrzarskich i rzeźniach. Występował w wielu reportażach telewizyjnych o śledztwach i dotyczących traktowania zwierząt. Współtwórca dwóch filmów dokumentalnych "To tylko zwierzęta" i "W jak wybór".

🌿 Spotkanie poprowadzi Karolina Czechowska - aktywistka prozwierzęca, weganka, koordynatorka roślinnej kampanii @zostan.wege Fundacji Viva. Edukuje, inspiruje do zmiany i wegańsko gotuje w social mediach kampanii. Organizatorka wielu akcji ulicznych o wegańskiej tematyce, współpracuje z kampanią śledczą Stopklatka.

🥪 Głównym Parterem wydarzenia jest @avocado_vegan_bistro, które przygotuje poczęstunek na event oraz prezenty dla publiczności.

Dla publiczności czekają także niespodzianki od Partnerów @naturell_polska i @vegan_beauty_gdansk

25 maja 2024, Gdańsk, godz. 16.00, Sztuka Wyboru, ul. Słowackiego 19 (sala 1 piętro), wstęp bezpłatny.
➡️ W opisie @zostan.wege znajdziesz link do wydarzenia


Piękne są poranki w stylu slow 🤍 ulubiony comfort food, kakao i ukochana osoba obok ✨️

Niech to będzie dobry dzień.


Przerwa na coś #dozjedzenia? 🚗 Kieruj się do Konesera. 📍

Znajdziesz u nas restauracje, kawiarnie, bary — wszystko, czego kulinarna dusza zapragnie!

🍸 @koneserbar - elegancki bar z tarasem i widokiem na Warszawę
🍣 @aziarestaurants.koneser - trzy autentyczne kuchnie Azji w jednym miejscu
🍛 @bombajmasala_praga - tradycyjna kuchnia Indii w nowoczesnym wydaniu
🍤 @boskawodaizagroda - restauracja oferująca mięsa, ryby i owoce morza
🍮 @conceptfoodandwine - unikatowa kuchnia w stylu comfort food
🥑 @freya_cafe_koneser - wegańsko-wegetariańska kawiarnia speciality
☕ @greencaffenero
- kawiarnia serwująca świeżo parzoną włoską kawę, szeroki wybór herbat liściastych oraz rzemieślnicze bagietki i domowe ciasta
🏆 @koneser_grill - jedyna restauracja po prawej stronie Wisły wyróżniona w międzynarodowym przewodniku Michelin Guide
🍕 @losteria.pl - oryginalne włoskie jedzenie z najlepszej jakości składników
🥃 Moxy Bar w @moxywarsaw_praga - designerski bar otwarty całą dobę
🍝 @orzo_restaurants - nowoczesne jedzenie w zielonej, miejskiej dżungli
🍫 @wedelkoneser - legendarna warszawska pijalnia czekolady
🍹 @setkipowodow - świetne koktajle, doskonałe jedzenie i super muzyka
🍔 @spoldzielnia - najbardziej „praska” z łódzkich restauracji.

#dozobaczenia! 👋

🖌️ Wykonawcą muralu jest @gruparw.

#gastromapakonesera #gastromapa #koneser #konesersmakuje #centrumpraskiekoneser #koneserdozjedzenia #warszawa #pragapółnoc #visitwarsaw #go2warsaw #restauracje #restauracjewarszawa #cozjescwwarszawie


Sezon na nowalijki uważamy za otwarty! ✨ Wiesz, co się do nich zalicza? 🤔 Między innymi: botwina, rzodkiewka i rabarbar. 😊 Daj znać w komentarzu, jaki jest Twój wiosenny comfort food. 🧑‍🍳

#Lidl #LidlPolska #nowalijki #rzodkiewka #rabarbar #botwina #SałataMasłowa #wiosna #spring #RyneczekLidla #warzywa


Z radoscią ogłaszamy, że @tomek.medrek będzie gościem naszego wydarzenia Rozmowy o weganizmie. 💚

🌿 Tomek Mędrek - bloger, influencer specjalizujący się w roślinnych przepisach z pogranicza kuchni polskiej i comfort food. Wspólnie z żoną publikuje je na blogu veganhigh.pl oraz profilu na Instagramie: tomek.medrek. Udowadnia, że wegańskie gotowanie może być kreatywne, smakowite i nie musi wiązać się z wieloma wyrzeczeniami.

Znamy przepisy Tomka i jego pasję do tworzenia kultowych dań w wersji wegańskiej. Ciekawa jest również jego historia przejścia na weganizm, m.in. o niej porozmawiamy 25 maja o godz. 16 w Sztuce wyboru w Gdańsku. Po spotkaniu odbędzie się wegański poczęstunek.

Dołącz do wydarzenia i zaproś bliskie osoby
https://facebook.com/events/s/rozmowy-o-weganizmie/742240061445918/
🌿 aktywny link w bio 🌿

🌶 Wydarzenie odbywa się w ramach 18. Ogólnopolskiego Tygodnia Wege organizowanego przez @fundacjaviva.

🍓 Daj szansę diecie roślinnej z naszym darmowym programem Zostań Wege na 30 dni. Podając maila na stronie https://www.zostanwege.pl codziennie otrzymasz 4 przepisy na pyszne roślinne dania, merytoryczną wiedzę na temat odżywiania, ciekawostki o zwierzętach i wiele więcej. Przejście na dietę roślinną nigdy nie było tak proste!


Oto nasz plan na piątkowy chillout:

  1. Wskakujesz w onesie – odwagi, nikt nie widzi!
  2. Grab popcorn, pizza, co tam lubisz – comfort food to must-have.
  3. Włączasz ulubioną grę, serial albo film.

Chyba deal?


Food appreciation post 👉🏻 edycja Kopenhaga! 🇩🇰

Podsumowanie kilku dni rodzinnego wypadu znajdziecie w zapisanych Stories ➡️ kopenhaskie miejscówki zachwyciły mnie totalnie w kategorii KAWA & SŁODKIE ☕️ (kawiarnie i palarnie na każdym rogu, wypieki rzemieślnicze obłędnie maślane) a śniadaniowo… w PL zupełnie nie mamy się czego wstydzić! ❤️ Duma z naszych lokalnych projektów, które poziomem naprawdę nie odstają od tych z zachodu 🚀

Na zdjęciach:

1️⃣ folded eggs z ndują i focaccią z @studioxkitchen - czekam, aż trend dodawania ostrzejszych dodatków do jajka przybędzie do nas, choć podobno w @dziewczynyislodycze można już coś podobnego spróbować? 🍳
2️⃣ słynny Morning Plate w @atelierseptember - moje jedzeniowe marzenie spełnione i miejsce spełniło moje oczekiwania! To tu rozpoczął się focus na dobre, proste, jakościowe dania jak w domu 🫡
3️⃣ Mini Set 🍕 z @picopizza_cph, czyli pizzka gourmet w smakach, jakie wybierasz, kilka lokali w całym mieście, bardzo przyjemna sprawa ❤️
4️⃣ czekoladowy croissant zawijany z czekolada z @andersenmaillard, obłędnie dobry i ogromnie polecam też ich kawkę i najbardziej wilgotna cynamonkę ever (brak zdjęcia, została spałaszowana w sekundę 🫥)
5️⃣ bliny & brunch w @amatorcph, autorskiej miejscówce @matipichci, szefa kuchni, którego możecie kojarzyć z obłędnych omletów (wcześniej pracował w @atelierseptember, w Poznaniu otwierał też @przyjemnosc.pizza ) 🟡
6️⃣ BMO, czyli bun with cheese, proste śniadanie, którym zajadają się Duńczycy na każdym kroku 🥰
7️⃣ croissant z @hartbageri, top najlepszych słodkości, jakie jadłam w swoim życiu 🥹 (to piekarnia, którą pokazali w @thebearfx) 🎥
8️⃣ masło, masło, jeszcze więcej masła! 🧈
9️⃣ street foodu ciąg dalszy, czyli BUTTERBURGER od lokalnej sieciówki @gasolinegrill, comfort food w najlepszym wydaniu 🍔 polecam odwiedzić ich pierwszą miejscówkę na stacji benzynowej⛽️
🔟 tacos z @hijadesanchez_taqueria, czyli maksimum smaku, koloru i różnorodności! 🌮

Sporo miejsc nie udało się sprawdzić, ale też uczę się tego. By na wyjazdach nie śledzić na ślepo polecajek i spełniać założonego planu, ale te dać się trochę porwać 🩵 A jaka jest Wasze wrażenie o CPH? Madzix.


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Najmodniejsze comfort food. Wiesz, co to? Przepisy na najsmaczniejsze dania - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska