Na jakie warzywa i owoce jest teraz sezon? Lista sezonowych produktów we wrześniu

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Sprawdź kalendarz sezonowości warzyw i owoców
Sprawdź kalendarz sezonowości warzyw i owoców gettyimages.com/Julia_Sudnitskaya
Udostępnij:
Na które owoce i warzywa jest sezon we wrześniu? Te informacje znajdziesz w kalendarzu sezonowości warzyw i owoców. Warto wiedzieć, jakie sezonowe produkty wybierać w sklepie, na targu czy ryneczku, ponieważ te warzywa i owoce posiadają bardzo dużą ilość witamin oraz mikroelementów. Dodatkowo są bardzo smaczne i można z nich przygotowywać wiele pysznych potraw. Kalendarz warzyw i owoców sezonowych to praktyczny przewodnik zakupowy, który pomoże wybrać odpowiednie produkty. Czy w tym miesiącu kupisz swoje ulubione sezonowe owoce i warzywa?

Na jakie warzywa jest teraz sezon?

Warzywa sezonowe we wrześniu:

  • Bakłażan
  • Borowik szlachetny
  • Botwina
  • Bób
  • Brokuł
  • Brukiew
  • Brukselka
  • Burak ćwikłowy
  • Cebula
  • Cukinia
  • Cykoria
  • Czarna rzepa
  • Czosnek
  • Dynia
  • Fasola
  • Fasolka szparagowa
  • Groszek zielony
  • Jarmuż
  • Kabaczek
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Kapusta pekińska
  • Karczochy
  • Koper włoski
  • Kukurydza
  • Kurki
  • Marchew
  • Ogórek
  • Papryka
  • Pasternak
  • Patison
  • Pieczarka
  • Pietruszka (korzeń)
  • Podgrzybki
  • Pomidor
  • Por
  • Rydze
  • Rzodkiewka
  • Sałata
  • Seler (korzeń)
  • Seler naciowy
  • Skorzonera
  • Szczaw
  • Szpinak
  • Topinambur
  • Ziemniak

Sprawdź, co może Ci się przydać

miejsce #1

Sinsay

Sinsay - Miska - Zielony

Miska

11,00 zł7,99 zł-27%
miejsce #2

Sinsay

Sinsay - Dzbanek - Różowy

Dzbanek

14,00 zł12,99 zł-7%
miejsce #3

Sinsay

Sinsay - Miska - Jasny szary

Miska

12,00 zł11,99 zł
miejsce #5

Sinsay

Sinsay - Talerz - Różowy

Talerz

25,99 zł
miejsce #9

Sinsay

Sinsay - Miska - Różowy

Miska

15,99 zł
miejsce #12

Sinsay

Sinsay - Talerz - Różowy

Talerz

15,99 zł
miejsce #16

Sinsay

Sinsay - Dzbanek - Biały

Dzbanek

17,99 zł
miejsce #17

Sinsay

Sinsay - Talerz - Różowy

Talerz

17,99 zł
miejsce #18

Sinsay

Sinsay - Cukiernica - Różowy

Cukiernica

13,00 zł12,99 zł
miejsce #21

Sinsay

Sinsay - Talerz - Czarny

Talerz

15,99 zł
miejsce #22

Sinsay

Sinsay - Talerz - Beżowy

Talerz

15,99 zł
miejsce #23

Sinsay

Sinsay - Miska - Beżowy

Miska

15,99 zł
miejsce #24

Sinsay

Sinsay - Talerz - Jasny szary

Talerz

19,99 zł
miejsce #25

Sinsay

Sinsay - Miska - Jasny szary

Miska

15,99 zł
miejsce #28

Sinsay

Sinsay - Talerz - Wielobarwny

Talerz

25,99 zł
miejsce #31

Sinsay

Sinsay - Cukiernica - Beżowy

Cukiernica

13,00 zł12,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Na jakie owoce jest teraz sezon?

Owoce sezonowe we wrześniu:

  • Aronia
  • Borówka amerykańska
  • Borówka brusznica
  • Czarny bez
  • Dereń
  • Gruszki
  • Jabłka
  • Jeżyny
  • Maliny
  • Mirabelki
  • Morele
  • Rokitnik
  • Śliwki

ZOBACZ KONIECZNIE

Sprawdź, co może Ci się przydać

miejsce #1

VidaXL

Klausberg Patelnia Granitowa 28Cm Pokrywa (kb7318)

157,99 zł57,52 zł-64%
miejsce #2

Zwieger

Zwieger Chochla Z Wylewką Obsidian 33cm 370305

117,91 zł49,90 zł-58%
miejsce #3

Motta

Motta Termometr Do Mleka 0036500

49,00 zł22,49 zł-54%
miejsce #4

Brabantia

Brabantia Obieraczka Do Warzyw Stalowa Profile (250262)

40,00 zł22,00 zł-45%
miejsce #5

Hendi

Kruszarka do lodu

238,56 zł154,24 zł-35%
miejsce #6

Kuchenprofi

Kuchenprofi tavola rozpylacze do octu i oliwy 1005062811

239,90 zł158,40 zł-34%
miejsce #7

Zwilling

Zwilling Zestaw do wina (395000550)

389,00 zł256,00 zł-34%
miejsce #8

Domotti

Domotti pokrywka szklana z odpowietrznikiem 28cm 93799

23,00 zł15,99 zł-30%
miejsce #9

Verlo

Verlo Naczynie Bambusowe 10X10Cm Op 6 Szt (V30054)

26,00 zł18,51 zł-29%
miejsce #10

Quttin Garnek Express 8L

546,00 zł392,00 zł-28%
miejsce #11

Churchill

Churchill Cukiernica 227 Ml Stonecast Duck Egg (Sdesssgr1)

40,99 zł30,22 zł-26%
miejsce #12

Fiskars

Fiskars Functional Form Zestaw Noży W Bloku 5szt 1014211

349,70 zł259,00 zł-26%
miejsce #13

Florina

Kubek Maroco 400Ml Nbc

35,90 zł26,90 zł-25%
miejsce #15

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak W Zestawie Z 3 Pojemnikami (Kh1085)

180,00 zł138,90 zł-23%
miejsce #16

Gefu

Gefu łyżka do lodów gepalina g-12495

109,00 zł84,99 zł-22%
miejsce #19

Taidea

Taidea ręczna ostrzałka do noży t1005dc

55,88 zł44,00 zł-21%
miejsce #20

Villeroy&Boch

Villeroy&Boch Ivoire bulionówka 10-4390-2510

319,00 zł255,20 zł-20%
miejsce #22

Zack

Korek do wina Premiro

109,00 zł87,20 zł-20%
miejsce #23

Joseph Joseph

Joseph Joseph Podstawka Pod Garnek Stretch Czarna Czarny (70033)

105,00 zł83,61 zł-20%
miejsce #24

KINGHOFF

Kinghoff Rondel Stalowy Do Sosów 14Cm (Kh1124)

54,00 zł44,00 zł-19%
miejsce #26

Cilio

Cilio Zestaw barowy 5-częściowy (CI-202212)

199,90 zł161,41 zł-19%
miejsce #27

Ambition

MAS24 Zestaw Sztućce Ambition Verona 72 El Walizka

449,00 zł364,99 zł-19%
miejsce #28

Berghoff

Berghoff Zestaw Garnków Downdraft 7el. (2307437)

1 199,00 zł995,00 zł-17%
miejsce #30

Eva Solo

Eva solo zestaw karafka i 4 szklanki 567460

288,00 zł241,92 zł-16%
miejsce #32

Tescoma

Tescoma wok canton 30cm 607030

109,00 zł92,65 zł-15%
miejsce #33

Vacu Vin

Vacu Vin Pompka do wina z 1 korkiem czarna 0854460

69,90 zł59,90 zł-14%
miejsce #34

Tefal

Tefal Simple Cook 24 cm B5560453

69,00 zł59,99 zł-13%
miejsce #35

WMF

Wmf Zestaw 6 Łyżek Do Latte Nuova (1291396046)

109,99 zł96,79 zł-12%
miejsce #36

Bredemeijer

Bredemeijer Jang Czarny (G005Z)

150,00 zł131,37 zł-12%
miejsce #37

Hendi

Hendi Talerz Do Pizzy Speciale Barocco 330Mm (777855)

32,72 zł29,93 zł-9%
miejsce #38

Florina

Florina Garnek Z Pokr.36Cm/30L Wysoki Florina 599942

165,55 zł162,30 zł
miejsce #39

Fackelmann

Fackelmann Inox 230Ml 683675

30,99 zł
miejsce #40

Ambition

Ambition Czajnik FERGUSON 37214

89,99 zł89,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Charakterystyka sezonowych warzyw i owoców we wrześniu

Brokuł

Brokuły to warzywa pochodzące z krajów śródziemnomorskich. Ze względu na swoje wartości prozdrowotne powinny jak najczęściej gościć w naszej diecie. Brokuły m.in. mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają kości, poprawiają wzrok i zwalczają wolne rodniki. Warzywa te nie potrzebują dużej obróbki termicznej. Idealnie nadają się do sałatek warzywnych. Można z nich przygotować także pyszną zupę krem, dodać do dań rybnych, dań z makaronem, ryżem czy zapiekanek. Ze względu na dużą zawartość błonnika świetnie nadają się dla osób na diecie.

Sprawdź koniecznie

Brukiew

Brukiew pochodzi ze Szwecji. To roślina należąca do rodziny kapustowatych. Brukiew jest bardzo zdrowa, zawiera m. in. witaminy C, A, D, E, K. Z brukwii można zrobić prostą surówkę, chrupiące chipsy i pożywną zupę. Można też ugotować ją na parze, dodać do marynat lub zrobić z niej puree. W Finlandii często podaje się brukiew pieczoną z daniami mięsnymi. Uprawia się ją w strefach klimatu umiarkowanego i chłodnych jako warzywo i roślinę pastewną. Warto wiedzieć, że na na przykład na Podbeskidziu brukiew ma regionalną nazwę karpiel, zamiennie używaną z kwaki.

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy pochodzi z Europy Wschodniej. Był już uprawiany w czasach starożytnych w celach spożywczych i leczniczych. Jest bardzo zdrowy. Jest cennym źródłem m. in. witamin z grupy B i C oraz żelaza. Burak ćwikłowy znakomicie sprawdza się do przygotowania ćwikły, zupy-krem, barszczu czerwonego i koktajlu. Warto też przygotowywać go pieczonego z piekarnika albo jako zdrowszą wersję chipsów. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem buraka ćwikłowego w Europie Środkowej.

Cebula

Cebula to popularne warzywo, które pochodzi z Azji. Jest bardzo ceniona za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Przede wszstkim zawiera duże ilości witaminy C, ale również siarki i cukru. Z cebuli można zrobić wiele potraw, między innymi francuską zupę cebulową. Warto ją też dodać do zapiekanki ziemniaczanej, świetnie sprawdzi się jako przekąska w formie krążków cebulowych lub faszerowana i pieczona. W okresie jesienno-zimowym z cebuli często robi się domowe syropy, które wzmacniają odporność. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem życia wiecznego.

Czosnek

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej. Jest bardzo ceniony nie tylko ze wzglęcu na swoje właściwości smakowe, ale też zdrowotne. Czosnek zawiera między innymi witaminy: C, A, PP, z grupy B, a także magnez, fosfor i żelazo. Czosnek to składnik wielu dań. Można dodać go do marynaty, zupy, używać do kanapek, grzanek, sałatek, zapiekanek, dań makaronowych, sosów lub przyrządzić pastę z pieczonego czosnku. Czosnek wchodzi w skład francuskiego bouquet garni, czyli bukietu ziół używanego do aromatyzowania zup.

Fasola

Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Warzywo to należy do rodziny bobowatych i ma wiele właściwości odżywczych. Jest między innymi cennym źródłem białka oraz witamin A, E i K. Zawiera też sporo błonnika i mało cukrów prostych. Z fasoli można zrobić zupę fasolową, ziemniaczane puree lub rodzaj wegańskiego smarowdła nazywanego "smalczykiem". Chętnie jest stosowana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Fasola ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być podawana osobom zmagającym się z cukrzycą.

Sprawdź koniecznie

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej. Fasolka szparagowa to źródło witaminy C, A, z grupy B i beta-karotenu. Fasolka szparagowa to świetny składnik zupy jarzynowej. Może być gotowana (w tym na parze) i podana z masłem i bułką tartą. Fasolka szparagowa to także pyszny dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Święto fasoli obchodzone jest w Zakliczynie, w Małopolsce.

Groszek zielony

Groszek zielony pochodzi z Azji, Europy i niektórych rejonów Afryki. Jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wpływa pozytywnie na pracę jelit, chroni przed miażdżycą obniża poziom „złego” cholesterolu i opóźnia proces starzenia. W kuchni groszek zielony wykorzystywany jest jako dodatek do sałatek, surówek i sosów. Można z niego przygotować także zupę lub utrzeć na puree z dodatkiem śmietany i czarnego pieprzu. Zielony groszek należy do rodziny bobowatych i jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie.

Jarmuż

Jarmuż znany jest od czasów starożytnej Grecji. W jarmużu znajduje się między innymi witamina C, K i witaminy z grupy B. Jarmuż świetnie nadaje się do koktajlu, jako alternatywa wobec chipsów ziemniaczanych, jako składnik zdrowej sałatki lub zupy-krem. Z racji osiągania różnych kolorów jest uprawiany jako roślina ozdobna.

Kabaczek

Kabaczek to roślina pochodząca z Włoch. Pod względem botanicznym warzywo pochodzi od dyni zwyczajnej. Kabaczek jest źródłem cennych witamin i minerałów. Wśród nich można wymienić witaminy z grupy B, PP i C. Warto też wspomnieć o betakarotenie i kwasie foliowym. Kabaczek jest też warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach ma jedynie 20 kalorii. Kabaczka można smażyć, piec, używać jako składnik gulaszu, leczo lub robić z niego zapiekankę. Kabaczek to także znakomite warzywo do zrobienia placków na słodko i na słono. Kabaczek jest lekko słodki, więc może być składnikiem zdrowych ciast. Wiele osób zauważa podobieństwo kabaczka do cukinii. Niektórzy zauważają, że jest to ta sama roślina tylko kabaczki są wyrośnięte. Główną różnicą między kabaczkiem a cukinią jest kolor. Kabaczki są najczęściej żółte i mają kształt maczugi. A cukinie zielone i wygląd przypominający ogórka.

Kapusta biała

Kapusta biała pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i popularnie nazywana jest kapustą głowiastą. Posiada wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. To między innymi bogate źródło witamin A, C, E i K. Zawiera również błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Kapustę białą można jeść w różnej formie: surowej, gotowanej, smażonej, duszonej lub kiszonej. Przygotowuje się z niej między innymi bigos, kapuśniak czy zapiekankę. Warzywo to można również faszerować i podać np. na obiad jako gołąbki. Znana była już w starożytnym Rzymie.

Sprawdź koniecznie

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Kapusta czerwona to bogate źródło witaminy A,C,K, D i E. Z czerwonej kapusty powstaje tradycyjna modro kapusta, która jest dodatkiem do klusek śląskich i rolady wołowej. W pozostałych częściach Polski popularna jest surówka z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo.

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska pochodzi z Chin. Ma wiele wartości prozdrowotnych. Stanowi cenne źródło witaminy C, A, K i witamin z grupy B, a także beta-karotenu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Wpływa pozytywnie m.in. na wzrok, układ nerwowy i wzmacnia odporność. W kuchni najczęściej wykorzystuje się kapustę pekińską do przyrządzania sałatek i surówek, dodaje do zup lub wyciska z niej sok. Kapusta pekińska nadaje się także idealnie do duszenia i zasmażania. Mimo, że kapusta pekińska ma wiele wartości odżywczych, unikać jej powinny ososby chorujące na niedoczynność tarczycy, ze względu na zawarty w niej związek progoitryny, która zaburza wchłanianie jodu.

Karczochy

Karczochy pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Warzywa to cenione są ze względu na smak, a także cenne wartości odżywcze m.in. regulują pracę wątroby i nerek, pomagają na problemy trawienne, opóźniają proces starzenia, i są sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą. W kuchni karczochy wykorzystywane są do potraw gotowanych i pieczonych. Można je podać w formie sałatki z sosem winegret, jako nadzienie do pierożków empanadas czy zapieczone w sosie serowym. Warto pamiętać, by oprawiony karczoch skropić cytryną, ponieważ warzywo szybko czarnieje.

Koper włoski

Koper włoski, inaczej fenkuł pochodzi z krajów śródziemnomorskich i zaliczany jest do roślin selerowatych. Ma wiele właściwości leczniczych m.in. pomaga w leczeniu kaszlu, wzdęć i przy kolce u niemowląt. Działa wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, bakteriobójczo i wspiera pracę układu pokarmowego. Oprócz właściwości leczniczych koper włoski ceniony jest ze względu na unikalny smak, zbliżony do anyżku. Można stosować go jako dodatek do zup, sosów, sałatek, a także usmażyć na patelni i podać jako przekąskę. Warto wiedzieć, że koper włoski można pić również w formie herbatki lub stosować jako olejek do inhalacji.

Kukurydza

Kukurydza pochodzi z Meksyku i należy do zbóż. Zawiera dużo polifenoli i ma silne działanie antyoksydacyjne. Dostarcza nam wiele błonnika pokarmowego, pomaga regulować poziom insuliny, wpływa pozytywnie na układ krwionośny, poprawia pracę jelit i działa jak probiotyk. W kuchni ma szerokie zastosowanie. Można ją gotować, smażyć, przygotować z niej zupę krem, chowder, placki kukurydziane czy dodać do sałatki. Jako produkt bezglutenowy może być wykorzystywane jako mąką do wypieku ciast i ciasteczek. Z ziaren kukurydzy przygotowuje się także słynny popcorn.

Sprawdź koniecznie

Kurki

Kurki to grzyby o właściwiej nazwie pieprznik jadalny, występujące niemal na wszystkich kontynentach. W Polsce są bardzo popularne, rosną w lasach liściastych i iglastych. Kurki posiadają wiele cennych witamin i składników mineralnych m.in. witamina B1,B6, D, kwas foliowy, żelazo, wapń i potas. Są źródłem beta-karotenu. Grzyby należy oczyścić przed spożyciem. Można je suszyć, marynować, a także świeże dodać do sosów do mięs, makaronu czy ryżu. Ciekawym pomysłem jest dodanie kurek do jajecznicy. Należy je wówczas podsmażyć na maśle przed dodaniem jajek.

Marchew

Marchew pochodzi z Azji. Marchew jest znakomitym źrodłem beta-karoten, witaminy A, B, E i K. Marchew to uniwersalne warzywo. Może być z niej przyrządzona surówka, zupa, lub ciasto. To składnik domowego rosołu, a także produkt do zrobienia zdrowych chipsów. Świetnie smakuje pieczona z odrobiną oliwy i soku pomarańczowego. Pierwotnie miała kolor fioletowy.

Papryka

Papryka to popularne warzywo pochodzące z Ameryki Południowej i Centralnej. Należy do rodziny psiankowatych. Ma wiele odmian, które różnią się wyglądem, smakiem i poziomem ostrości. Ceniona jest za swoje właściwości zdrowotne. Ma duże ilości witaminy A, a także C, E, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Można z niej przygotować sałatki, przekąski, pasty kanapkowe, nadaję się do potraw duszonych, pieczonych i smażonych, a także do przetworów. Papryka jest jednym z podstawowych składników kuchni węgierskiej, gdzie nazywana jest „czerwonym złotem”.

Patison

Patison to odmiana dyni pochodząca z Ameryki Północnej. Posiada łagodny smak i charakterystyczny płaski kształt z karbowaną krawędzią. Patisony mogą mieć kolor biały, zielony lub żółty. Stanowią źródło witaminy C, A, B6, kwasu foliowego, magnezu i potasu. Dostarczają wiele cennego błonnika i wpływają pozytywnie na pracę serca. Można je gotować, piec, smażyć, a nawet grilować. Popularne są sałatki z patisonem i przetwory. Ze względu na dużą zawartość szczawianów nie powinny ich spożywać osoby z chorobami nerek lub pęcherzyka żółciowego.

Pieczarka

Pieczarka pochodzi z najprawdopodobniej z Chin, ale z łątwością rozpowszechniła się w Europie. Pieczarka bogata jest w witaminy z grupy B, a także białko, witaminę C, kwas foliowy i fosfor. Pieczarki to znakomity produkt do wykorzystania w kuchni. Można zrobić z jej pomocą zupę pieczarkowa, pasztet, a także sos pieczarkowy do kaszy gryczanej. Pieczarki nadają się do zjedzenia na surowo. Szczególnie jako dodatek na kanapkach.

Sprawdź koniecznie

Pietruszka (korzeń)

Pietruszka pochodzi z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Korzeń pietruszki zawiera witaminy A, B, C, E i K, a także wapń, żelazo, fosfor. Korzeń pietruszki świetnie smakuje pieczony wraz z innymi warzywami korzeniowymi. Pietruszkę można użyć do zupy krem z białych warzyw. A także zmieksować na pastę kanapkową. Sok z pietruszki może być użyty do zwalczania chorób nerek i pobudza wydzielanie śliny.

Pomidor

Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej, a dzięki wyprawie Krzysztofa Kolumba został sprowadzony do Europy. To znakomite źródło potasu, witaminy C, witaminy K oraz likopenu. Pomidor to uniwersalne warzywo. Najczęściej przygotowuje się z niego zupę pomidorową, sosy, sałatki i przerabia na sok. Plastry pomifora urozmaicają kanapki. Ponadto przecier z pomidora to zaskakujący dodatek do sosów. Pomidory należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, co ziemniaki. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług pomidor jest warzywem, chociaż z naukowego punktu widzenia to owoc (bo powstaje z kwiatów i zawiera nasiona).

Por

Por pochodzi z Azji Mniejszej (rodzina czosnkowe). Początki uprawy notuje się w starożytnym Egipcie. Uprawiano ją też w Grecji i Rzymie. W Polsce pojawił się w średniowieczu. Por jest bardzo zdrowy. Zawiera między innymi witaminy K, B6, C oraz żelazo, magnez i kwas foliowy. Świetnie sprawdzi się jako składnik surówek, sałatek, zupy-krem, a także sosów. Por w medycynie naturalnej używany jest jako składnik syropu na kaszel. Jako ciekawostkę warto dodać, że jest jednym z symboli narodowych Walii.

Rzodkiewka

Rzodkiewka pochodzi z Azji. Rzodkiewki to znakomite źródło siarki, witaminy C, K i witaminy B6. Zawiera także wapń, magnez i sód. Rzodkiewki to znakomity dodatek do kanapek. Warzywo można kisić, dodawać do sałatek, a nawet smażyć.

Sałata

Sałata chętnie uprawiana była już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Dobrze przyjęła się w Azji i w Europie, gdzie była dziko rosnącą rośliną. Liście sałaty są źródłem kwasu foliowego, żelaza, potasu i witamin z grupy B, witaminy C i E. Sałata jest warzywem, które najczęściej dodaje się jako składnik kanapek i sałatek. Sałatę można też dodawać jako składnik koktajli. Sałata jest też bazą do zrobienia zupy sałacianki. Sałata jest źródłem błonnika, który przyspiesza pracę jelit. Wstawiając głąb sałaty do miski z wodą ponownie wyrosną.

Sprawdź koniecznie

Szczaw

Szczaw wyrasta bez większych problemów na całym świecie. Dziko rośnie w całej Europie, w większości terenów azjatyckich i w Afryce Północnej. Szczaw jest znakomitym źródłem witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B. Ponadto szczaw oferuje moc substancji odżywczych, między innymi żelazo, magnez, potas, miedź, cynk. Liście szczawiu można konserwować, kisić, używać do sałatek, koktajli i do zup. Liście szczawiu są bogatym źródłem szczawianów. Kwas szczawiowy odpowiedzialny jest za wypłukiwanie wapnia z organizmu. Przy spożyciu powinny uważać na niego kobiety w ciąży i dzieci.

Szpinak

Szpinak przywędrował do pozostałych zakątków świata najprawdopodobniej z Azji południowo-zachodniej. Liście szpinaku są świetnym źródłem takich składników jak witamina A,E i K oraz witamin z grupy B. Liście szpinaku są świetnym dodatkiem do kanapek. Można je dodawać do koktajli, do sałatek, do zup. Podsmażony szpinak sprawdza się jako farsz do naleśników, sos do makaronu lub składnik zapiekanek. Liście szpinaku można też dodawać jako składnik zielonej szakszuki. Szpinak jest warzywem lekkostrawnym. W 100 gramach warzywa znajduje się około 20 kalorii.

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej i jest nieco większe od czarnej jagody. Jej owoce są słodkie i pełne składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminy A, B, C, E oraz PP, a także potas, cynk i żelazo. Są cennym źródłem antyoksydantów. W kuchni borówkę amerykańską można wykorzystać na kilka sposobów np. do przygotowania lodów, deserów, ciast, kremów, a także sałatek czy sosów do mięsa. Można dodać je do jogurtu, owsianki czy galeretki. Bardzo popularny jest chutnej z borówki amerykańskiej, czyli łagodny lub pikantny oddatek do potraw.

Sprawdź koniecznie

Maliny

Maliny pochodzą z Grecji. W Polsce cieszą się dużą popularnością. Mają słodki smak, są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Maliny działają przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Owoce malin najlepiej jeść na surowo. W kuchni mają szerokie zastosowanie. Można przygotować z nich soki, kompoty, syropy, lody, desery, a także upiec z nimi ciasta i drożdżówki. Maliny nadają się idealnie do przetworów, nalewek, a nawet sosów do mięs. Oprócz samych owoców, warto wykorzystać także młode liście malin, które nadają się do przygotowania zdrowego naparu.

Mirabelki

Mirabelki to odmiana śliwy domowej, pochodząca z Azji. Jej owoce mają żółty kolor i słodki miąższ. Stanowią źródło witamin z gruby B, witaminy A, C, E oraz fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Zaletą mirabelek jest także duża zawartość błonnika pokarmowego. W kuchni wykorzystywane są do przyrządzania orzeźwiających kompotów i zup owocowych, a także ciast, deserów i sosów do mięsa. Popularne są także nalewki, wina i likiery z mirabelek. Dzięki zawartości pektyn owoce te nadają się idealnie do przyrządzania dżemów, konfitur czy galaretek.

Morele

Morele pochodzą z Azji. To pestkowe owoce, wyglądem przypominające małą brzoskwinie, o pomarańczowym miąższu i lekko słodkim smaku. Są pożywne i bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zawierają m.in. witaminy A, E, C, potas, beta-karoten. W kuchni można wykorzystać morele na wiele sposobów. Bardzo popularne jest ciasto ucierane z morelami, tarty morelowe i ciasteczka. Można z nich także przygotować konfitury lub dodać do sałatek. Po wysuszeniu można dodać je np. do musli. Bardzo ciekawie smakuje mięso drobiowe lub wieprzowe duszone w morelach.

Okazje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Na jakie warzywa i owoce jest teraz sezon? Lista sezonowych produktów we wrześniu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie