MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasi przodkowie bali się nie tylko demonów, ale i pecha....
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Na dawnej wsi obawiano się pecha i demonów. Zwyczaje bożonarodzeniowe [zdjęcia]

Świąteczne zwyczaje i przesądy w dawnej wsi

Nasi przodkowie bali się nie tylko demonów, ale i pecha.

Jeśli do postnego stołu wigilijnego zasiadło trzynaście osób, nieszczęście miało być murowane. Generalnie nasze babki wierzyły, że pechowa jest nieparzysta liczba biesiadników. Dziś dodatkowe nakrycie jest przeznaczone dla symbolicznego, niezapowiedzianego gościa. Kiedyś było stawiane z myślą o duchach przodków.

12 potraw za 12 miesięcy

Dlaczego akurat dwanaście wigilijnych potraw? To pozostałość pogańskiego dziękczynienia za zbiory - płody ziemi.

Wśród symbolicznych potraw były i nadal są: zupa grzybowa (grzyby miały mieć magiczną moc, oznaczały zdrowie i siłę), ryby (odradzanie się do życia), kompot z suszu (śliwki odpędzały nieczyste moce, jabłka symbolizowały miłość, a gruszki - długowieczność). Kolejne potrawy to kutia, makowiec lub kluski z makiem (mak miał ponoć przynosić bogactwo).

Dodajmy, ze wedle polskiej tradycji, Wigilia jest dniem postnym.

Zobacz również

Tak kibice Puszczy Niepołomice wspierali zespół w Zabrzu. Zdjęcia

Tak kibice Puszczy Niepołomice wspierali zespół w Zabrzu. Zdjęcia

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Polecamy

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem