Moda na ekologiczną żywność we Wrocławiu

Klaudia Kitlińska
W chowie ekologicznym kur nie zamyka się w klatkach. Jaja są bez oznakowania lub z cyfrą 0
W chowie ekologicznym kur nie zamyka się w klatkach. Jaja są bez oznakowania lub z cyfrą 0 Mariusz Kapala
Droższa, ale zdrowsza. Zyskuje sobie coraz więcej amatorów. Żywność ekologiczna. Znajdziemy ją w internecie, w specjalistycznych sklepach, nawet w niektórych supermarketach, na targach, czy w Browarze Mieszczańskim na niedzielnych Bazarach Smakosza.

Kolejną możliwością pozyskania produktów od lokalnych wytwórców jest Wrocławska Kooperatywa Spożywcza - inicjatywa zakłada zbiorowe zamawianie żywności, co zmniejsza koszty (działa w soboty przy ul. Białoskórniczej 26).

Ekologia - z czym to się je
Aby produkt został uznany za ekologiczny, musi posiadać kilka charakterystycznych cech. Produkuje się go zgodnie z określonymi zasadami rolnictwa ekologicznego, takimi jak używanie nawozów organicznych lub naturalnych, stosowanie preparatów biologicznych i wyciągów roślinnych. Rezygnuje się z nawozów sztucznych i pestycydów.

Czy warto?
- Przez to, że produkty ekologiczne wymagają odpowiednich warunków uprawy, takie jedzenie będzie miało większą wartość odżywczą niż na przykład warzywa czy owoce produkowane hurtowo - twierdzi Marzena Grząbkowiak, dietetyk. - Jeśli chcemy zacząć wprowadzać do swojej diety żywność ekologiczną, najlepiej zacząć od mięsa. Mięso chowu ekologicznego nie będzie miało w sobie substancji dodatkowych, na przykład antybiotyków, które mogą powodować zaburzenia hormonale, problemy układu pokarmowego. Zwierzę z hodowli ekologicznej je zdrowszą paszę, pasie się wolno, a to wszystko wpływa pozytywnie na jakość mięsa.

Produktami ekologicznymi zastąpimy wszystkie podstawowe produkty żywnościowe, ale wśród nich znajdą się też bardziej wymyślne propozycje. Ekologiczne są także nasiona, herbaty, oliwy, zioła i wiele, wiele innych. I, jak w każdej dziedzinie, ekologia również ma swoje trendy.

- Obecnie bardzo popularne są: olej kokosowy, ocet jabłkowy i ksylitol, czyli cukier brzozowy - mówi Małgorzata Deresiewicz, właścicielka sklepu z produktami ekologicznymi. - Ogromnym zainteresowaniem cieszą się najróżniejsze produkty z konopii siewnej.

Chcemy być zdrowi

Sklepów ekologicznych pojawia się coraz więcej - i stacjonarnych, i internetowych. Ich właściciele zdają się nie narzekać na brak zainteresowania. To kwestia mody na zdrowy styl życia, ale też troski o środowisko.

- Przychodzi do nas coraz więcej świadomych swoich wyborów klientów. Zdają sobie też sprawę, że to, co jemy ma wpływ na nas, na nasz wygląd, nasze samopoczucie - mówi Małgorzata Deresiewicz.

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

e
eko

ja tez latem zazwyczaj jem duzo owoców i pije soki, niestety tez duzo slodkich. Ale teraz w okresie jesienno zimowym zamawiam coraz wiecej produktow z organic24 pl glownie najczesciej skladam zamowienie przez internet na jajka i roznego rodzaju platki bo maja naprawde bardzo dobre i w normalnych cenach

D
Drupi

warto szukać sprawdzonego źródła, wiele produktów które są opisane jako naturalne czy tradycyjne nie spełnia wymogów i nie można ich nazwać ekologicznymi, powinny posiadać certyfikat pochodzenia.

O
Oso

Ale potem sie nie dziw, ze rak

s
saf

Znajdziecie ustawy, które regulują co jest żywnością ekologiczna a co nie. W tych ustawach poczytajcie sobie njaka chemia rolna jest walona i to dalej nazywa się ekologiczne. Ha, ha, ha, ha

M
Michał Stępień

A moi rodzice nie mogą sprzedać pomidorów, które uprawiaja tradycyjnymi metodami od wielu lat. Dowiedzieli się, że mają nieodpowiedną szypułkę i są mało atrakcyjne. Ludzie wolą kupić pomidory produkowane w "fabrykach pomidorów" na wełnie mineralnej. Te uprawiane w ziemi, mimo że są dużo smaczniejsze przegrywają wyglądem.

M
Michał Stępień

A moi rodzice nie mogą sprzedać pomidorów, które uprawiają tradycyjnymi metodami, rosnących w szklarniach w ziemi a nie wełnie mineralnej. Ostatnio dowiedzieli się, że pomidory mają nieładną szypułkę i nie ważne, że są bez porównania lepsze od tych, które nigdy nie rosły w ziemi i produkowane sa w "fabrykach pomidorów" jak np. Siechnice

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3