MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu
Esencja Sushi, Wrocław – kategoria Sushi Roku
Lokal istnieje na rynku dopiero od dwóch lata. Jak mówi właściciel Rafał Sitnik, powstał w 2016 r. z zamiłowania i głębokiej fascynacji kuchnią japońską, która zachwyciła go ogromną starannością, skupieniem i dbałością o każdy szczegół.
W restauracji można zjeść naprawdę znakomite sushi, przyrządzane zawsze ze świeżych i najwyższej jakości składników. Koniecznie trzeba spróbować aromatycznych zup, tradycyjnych pierożków czy dań w osławionej, chrupiącej tempurze.
Właściciel przyznaje, że propozycją, po którą wciąż wracają Goście, jest bez wątpienia zupa rybna. To autorski przepis szefa kuchni. Zawiera ona trawę cytrynową, przetarte pomidory oraz wodorosty wakame. Podawana jest ze podsmażonymi kawałkami ryb. Wśród wielu oferowanych przez restaurację zestawów sushi, na uwagę zasługuje Hinode (z jap. Wschód Słońca), który łączy ze sobą japońską tradycję z nowoczesnością. Zwiera on 4 sztuki nigiri z łososiem oraz 6 sztuk futomaków z łososiem, serkiem Philadelphia, marynowaną tykwą i awokado. W lokalu zjemy również doskonałe desery, a wśród nich chwalone przez odwiedzających lody, które kucharze wyrabiają od podstaw na miejscu. Nie ma w nich żadnych konserwantów oraz ulepszaczy.
Będąc w restauracji z pewnością trzeba skosztować lodów wytwarzanych z wysokiej jakości herbaty matcha.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku