Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 4–6 porcji....
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Świąteczne kotlety wieprzowe

Przepis na 4–6 porcji.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Czas gotowania: 35–45 minut

Składniki:
4–6 kotletów schabowych z kością
Marynata: 6 szklanek ciepłej wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki soli

Dekoracja:
1 łyżka oliwy
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka cukru trzcinowego
sok z 2 pomarańczy
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki posiekanych suszonych moreli
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę, umieszczając ciepłą wodę, cukier i sól w pojemniku wystarczająco dużym, by pomieścić wszystkie kotlety bez ich ściskania. Mieszaj, aż większość cukru i soli się rozpuści.
2. Umieść kotlety w marynacie i polewaj nią mięso, dopóki całe nie pokryje się marynatą.
3. Przykryj pojemnik i włóż do lodówki na godzinę.
4. Kiedy mięso będzie się marynowało, przygotuj dekorację. Najpierw rozgrzej oliwę na żeliwnej patelni.
5. Dodaj posiekaną cebulę i cukier. Mieszaj, aż cała cebula się zrumieni.
6. Zmniejsz ogień i zostaw cebulę na małym ogniu.
7. W średnim rondlu umieść sok z pomarańczy, żurawinę i posiekane morele i zagotuj całość na średnim ogniu.
8. Gdy mikstura się zagotuje, dodaj do niej zrumienioną cebulkę razem z oliwą.
9. Dodaj ocet jabłkowy, orzechy i sól. Dokładnie wymieszaj.
10. Gotuj miksturę na małym ogniu do momentu, gdy minie czas marynowania się kotletów.
11. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść kratkę do pieczenia w dolnej części piekarnika i połóż na niej brytfankę z rantem.
12. Zdejmij miksturę z ognia.
13. Wyjmij kotlety z marynaty, dokładnie je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
14. Ponownie rozgrzej żeliwną patelnię, na której podsmażałeś cebulę, na dość dużym ogniu.
15. Obsmażaj kotlety z obu stron (przez 3–4 minuty po każdej stronie).
16. Po obsmażeniu ułóż kotlety w brytfance umieszczonej w piekarniku. 17. Zalej kotlety przygotowaną miksturą, rozprowadzając ją równo na każdym z nich. Jeśli używasz rozmarynu i tymianku, posyp nimi mięso.
18. Zapiekaj kotlety przez 15 minut.
19. Użyj termometru do mięs, by sprawdzić temperaturę w środku kotleta. Gdy osiągnie 60°C, wyciągnij brytfankę z piekarnika.
20. Odstaw kotlety na 5 minut, żeby mięso odpoczęło, i podawaj.

Zobacz również

Platforma Obywatelska świętuje Dzień Flagi w Rzeszowie [ZDJĘCIA]

Platforma Obywatelska świętuje Dzień Flagi w Rzeszowie [ZDJĘCIA]

Sosnowiec w latach 90. i na początku XXI wieku. Takiego miasta już nie ma

NOWE
Sosnowiec w latach 90. i na początku XXI wieku. Takiego miasta już nie ma

Polecamy

Tomasz Rosiński: Wierzę w Industrię Kielce w Magdeburgu!

Tomasz Rosiński: Wierzę w Industrię Kielce w Magdeburgu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Nowalijki na majówkę. Takie są ceny

Nowalijki na majówkę. Takie są ceny