Krowie, kozie i owcze. Polacy uwielbiają sery! Do jakiej grupy zaliczysz oscypka lub goudę? Zobacz, z jakiego mleka są produkowane

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jeden z najstarszych serów z Włoch, zaliczany do dojrzewających. Wyrabiany z mleka owczego. Musi mieć swoich koneserów, bowiem zarówno zapach, jak i smak są bardzo intensywne.
Jeden z najstarszych serów z Włoch, zaliczany do dojrzewających. Wyrabiany z mleka owczego. Musi mieć swoich koneserów, bowiem zarówno zapach, jak i smak są bardzo intensywne. pixabay.com/sadautumn
Udostępnij:
Na świecie istnieje ich kilka tysięcy, w Polsce stanowią podstawę niejednego rodzinnego śniadania. Mowa o serach! Mogą być białe, żółte, wędzone, miękkie lub twarde, często z dodatkami. Sery to także twarogi i serki homogenizowane. Najczęściej klasyfikuje się je ze względu na rodzaj mleka, z jakiego zostały wykonane. Czy wiesz, które robi się z krowiego, a które z owczego i koziego?

Podział serów. Jak można je sklasyfikować?

Sery to ważne źródło witamin i tłuszczu. Ze względu na dużą ilość wapnia są zalecane w diecie dzieci i osób z problemami kostnymi. Podział serów jest bardzo szeroki, można je wyodrębnić ze względu na konsystencję, dojrzewanie lub formę obróbki. Wielu z nas najchętniej dzieli wyroby na podstawie gatunku mleka. Tu zazwyczaj pojawiają się sery z mleka krowiego, owczego i koziego. Choć tych kategorii jest więcej, na warsztat pójdą te trzy rodzaje.

Tyle sera spożywają Polacy

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w 2020 roku przeciętne miesięczne spożycie serów i twarogów na jedną osobę wyniosło niecały 1 kg. Najwięcej nabiału zjedli mieszkańcy Dolnego Śląska i Zachodniopomorskiego.

O tym, że Polacy chętnie spożywają sery, świadczy zainteresowanie ich produkcją. Rolnicy we własnym zakresie, często w ramach RHD, wyrabiają nabiał i sprzedają go wśród lokalnej społeczności. Na e-bazarkach można znaleźć sery kozie świeże z Mazowsza już za 7zł/100g, naturalne twarogi lubuskie za 12,90 zł/kg lub swojskie sery podpuszczkowe z Podlasia od 30 zł za kilogram.

Sery z mleka krowiego, koziego i owczego. Jak je rozróżnić?

Ser z mleka krowiego jest najbardziej popularny, często ma śmietankowy smak, jest też dosyć tłusty. Ten z mleka koziego ma niską zawartość tłuszczu i lekko ostre nuty. Z kolei produkt zrobiony z owczego, podobnie jak z krowiego, ma dość dużo tłuszczu, a w smaku przypomina orzech.

Niektóry sery są cenione w Unii Europejskiej, wiele z nich widnieje też na krajowej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Zobacz, z czego produkowane są poszczególne sery. Większość na pewno znasz!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Materiał oryginalny: Krowie, kozie i owcze. Polacy uwielbiają sery! Do jakiej grupy zaliczysz oscypka lub goudę? Zobacz, z jakiego mleka są produkowane - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie