Ale przyczynił się do tego, że tani biały cukier wyrugował dużo droższy trzcinowy.
Przez lata pierniki były przysmakiem aptecznym Konkurowały z innym dolnośląskim specjałem czyli z bombą legnicką.
Rok 1945 to rewolucyjna zmiana w historii regionu. Pierniki odeszły w przeszłość a karierę zrobiły inne słodkości – głównie pączki.
We Wrocławiu chodziło się też na rurki kremem, melbę czy lody casatte. Najczęściej do Horteksu, Witaminki, Ambrozji, baru Barbara czy na Komandorską. Lokale te pamiętamy z lat 70. czy 80.
A gdzie w owym czasie kupowało się pączki? W Łomżance. Cukiernia istnieje do dziś...
Rodzina Chalamońskich, właścicieli cukierni, przyjechała do Wrocławia, by zapomnieć o okrucieństwie wojny i zacząć życie od nowa. Przy ulicy Uniwersyteckiej powstała wytwórnia, przy Jednosci Narodowej – sklep.
Wtedy produkowano tam prawdziwe przysmaki. Takich rarytasów już nie ma. A to wszystko dlatego, że nie ma już mleka prosto od krowy, niepryskanych truskawek , jajek od baby.
Lata 70. oznaczały dla cukierni walkę o przetrwanie. Gnębiona przez władze przeniosła się na ulicę Ruską. Ratunkiem w dobie kryzysu okazały się ciepłe lody i pączki. Te ostatnie do dziś powstają według starej, przedwojennej receptury Leona Chalamońskiego.
Ale powróćmy do pierników. Zaczynają wracać do łask. Od roku tuż przy rynku działa Piernikarnia Wrocławska. To kawiarnia i pracownia, w której można nauczyć się wyrobu tych ciasteczek. Prowadzi ją prawdziwa górnoślązaczka a wyrób pierników to w jej rodzinie wielopokoleniowa tradycja.
Piernikarnia Wrocławska posiada pierniczki w kształcie serduszek, zwierzątek a nawet wrocławskich kamieniczek. Wszystko w kilkunastu smakach. Jest też nawet piernikowy przekładaniec nagradzany na wielu konkursach. A z czym połączyć te słodkości? Z serwowaną na miejscu kawą, także piernikową.
Przy odrobinie zaangażowania i talentu każdy może spróbować swoich sił i usmażyć pączki czy upiec piernik.
Zachęcamy, podpowiadamy, udostępniamy. Tym bardziej, że wraz ze Zbyszkiem Kożlikiem, zaszaleliśmy i zrobiliśmy coś jeszcze - sos piernikowy. Do czego? Ooo, to już trzeba sprawdzić samemu.
Recepturę zdradzimy dziś o 18.55 w programie Zrób to ze smakiem.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?