18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić ciasto z malinami? (CIASTO Z MALINAMI - PRZEPISY)

Marta Hennig
Ciasto z malinami bardzo łatwo przyrządzić
Ciasto z malinami bardzo łatwo przyrządzić Polskapresse
Ciasto z malinami to sposób na przedłużenie smaku wakacji. Słodkie i lekkie, idealnie nadaje się jako dodatek do kawy czy herbaty. Na dodatek przepis na ciasto z malinami jest tak łatwy, że z jego upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca kucharka.

Istnieje wiele przepisów na ciasto z malinami – każdy nada się zarówno do umilenia sobie wieczoru czymś słodkim, jak i poczęstowania gości domowym wypiekiem. Jedną z najpopularniejszych receptur na ten placek, jest przepis na ciasto z malinami i budyniową pianką.

CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIEM – SKŁADNIKI

To ciasto z malinami składa się z kruchego ciasta, do którego potrzebujemy:
250 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru

Na budyniową piankę, która będzie miało nasze ciasto z malinami, potrzebujemy:
- 1 szklanka cukru pudru lub innego drobnego cukru (specjalnie do wypieków)
- 5 białek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub wanilinowego (bez cukru)
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego

Oprócz tego potrzebujemy także:
- 500 g malin
- cukier puder do ozdoby

CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIEM - PRZYGOTOWANIE

Ciasto z malinami – kruche ciasto:
Ciasto z malinami zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, najlepiej dzień wcześniej: przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka i zagniatamy. Następnie dzielimy powstałe ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Owijamy je w folię i zamrażamy – najlepiej przez całą noc.

Następnego dnia wracamy do naszego ciasta z malinami. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni. Potem standardowo przygotowujemy dno naszej formy do pieczenia, w której będziemy piekli nasze ciasto z malinami – smarujemy je tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą część ciasta (te 2/3) cz zamrażarki i na tarce ścieramy, wykładajac nim dno blachy. Następnie wyrównujemy wierzch, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto z malinami – budyniowa pianka:
Kiedy spód na nasze ciasto z malinami już wystygnie, zaczynamy ubijać białka jajek na naszą budyniową piankę. Pamiętajmy, by ubić je na bardzo sztywno. W dalszym ciągu miksując wsypujemy stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy. Piana powinna być bardzo ubita. Następnie dodajemy stopniowo, w bardzo małych porcjach proszek budyniowy (ważne – bez gotowania!), aż wszystko ładnie się połączy. Na samym końcu dolewamy olej i miksujemy aż do połączenia. Wtedy piana budyniowa na nasze ciasto z malinami będzie gotowa.

Ciasto z malinami – pieczenie właściwe:

Spód na nasze ciasto z malinami smarujemy budyniową pianą i wyrównujemy. Następnie lekko wciskamy w nią maliny. Wyciągamy z zamrażalnika drugą część ciasta (1/3), trzemy na grubych oczkach i posypujemy wierzch malin.
Następnie nasze ciasto z malinami pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 35 minut. Na samym końcu, ozdabiamy nasze ciasto z malinami cukrem pudrem.

Innym popularnym przepisem na ciasto z malinami jest receptura na placek malinowy z jogurtem – jest to wypiek bardzo szybki w wykonaniu, łatwy i dodatkowo, tani.

CIASTO Z MALINAMI I JOGURTEM – SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 55 g masła (miękkiego)
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny
- pół łyżeczki aromatu wanilinowego lub łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 szklanka malin
- cukier puder do ozdobienia

CIASTO Z MALINAMI I JOGURTEM – PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przesiewamy mąkę, sodę, proszek i sól, a następnie mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy aromat i skórkę, zaczynamy miksować. Po chwili dodajemy jajko. Suche składniki i jogurt dodajemy na zmianę do zmiksowanej masy, cały czas dokładnie ubijając. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem, przelewamy tam naszą masę na ciasto z malinami i posypujemy całość szklanką malin. Pieczemy 20- 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto z malinami w formie przez następne 10 minut. Następnie posypujemy nasze gotowe ciasto z malinami cukrem pudrem do ozdoby.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska