JAJKA WIELKANOCNE. Sposoby barwienia jajek. Jak uzyskać poszczególne kolory?

KCZ
Zdjęcie ilustracyjne Magda Weidner, Gazeta Lubuska
JAJKA WIELKANOCNE - NATURALNE SPOSOBY BARWIENIA JAJEK. Zobaczcie, jak zrobić kraszanki. Jakie naturalne barwniki można wykorzystać, by uzyskać poszczególne kolory jajek wielkanocnych? Prezentujemy sposoby na uzyskanie poszczególnych kolorów jajek wielkanocnych. Można uzyskać wiele barw - wystarczy wiedzieć, jakich barwników użyć. Prezentujemy nasz poradnik o tym, jak barwić jajka.

JAJKA WIELKANOCNE. NATURALNE SPOSOBY BARWIENIA JAJEK

Zbliżają się święta wielkanocne. Sprawdź, jakich składników użyć, by zabarwić jajka. Jak uzyskać poszczególne kolory? Poniżej znajdziecie informacje o tym, jak uzyskać barwę białą, brąz, czerń, czewień, fiolet, granat, niebieski, pomarańcz, róż, zieleń i złoto.

JAKA WIELKANOCNE. JAK UZYSKAĆ POSZCZEGÓLNE KOLORY? NATURALNE BARWNIKI

Biały - należy włożyć ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu
Brązowy - wystarczy esencja z herbaty, swieże hipiny orzecha wioskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać ciemnobrązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z
kawy.
Czarny - wystarczą młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.
Czerwony - wystarczą owoce czarnego bzu, kora kruszyny, hiski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z
krokusa.
Fioletowy - owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.
Granatowy - wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty
i kilka kropli octu.
Niebieski - borówka amerykańska, owoce tarniny, borówka amerykańska.
Pomarańczowy - dynia, sok z marchwi z kroplą octu.
Różowy - rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).
Zielony - szpinak, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiolka,
wywar z widlaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.
Złoty - wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin
cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).
Żółty - curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek,
trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gosc

Widać że nie dla ciebie takie strony. Zero kultury i myślenia

M
Mimika

Ale jak to zrobic wy zjeby? Co to k**** za poradnik

Dodaj ogłoszenie