Jacek Sutryk zapowiada rewolucję na wrocławskim Rynku
Konsultacje trudne, ale przyjęte rozwiązania satysfakcjonujące
Zmiana ma dotyczyć zasad funkcjonowania ogródków gastronomicznych.
W obrębie Starego Miasta, czyli w Rynku i na przyległych ulicach, ogródki przy restauracjach będą mogły działać przez cały rok. Wyjątek będzie stanowiła część płyty Rynku po stronie, na której w sezonie zimowym odbywa się jarmark. Z tej części ogródki będą musiały zniknąć na dwa miesiące.
Wytyczne dokładnie określają także wygląd ogródków: - Nowa koncepcja ujmuje formę i kształt ogródków gastronomicznych od parasoli, poprzez markizy, do dopuszczonych częściowych przeszkleń na określonych warunkach zaakceptowanych przez biuro konserwatora zabytków, plastyk miejską i inne niezbędne instytucje miejskie. Mamy zasady, które są dla wszystkich jasne i które wchodzą w życie w 2024 r. - wyjaśniała Magdalena Johri z Restauracji Masala. Koszt wprowadzenia zmian restauratorka określiła na od kilku do kilkudziesięciu tysięcy zł w zależności od przyjętego przez konkretnego przedsiębiorcę wariantu.
Ogródki w Starym Mieście będą w kolorze écru. Właściciele restauracji będą mogli wybrać jeden z czterech przyjętych wariantów różniących się np. parasolami, markizami, barierkami czy przeszkleniami.
Zmiany wejdą w życie od 2024 r. Dlaczego potrzeba aż tyle czasu? Zobacz na kolejnych slajdach