Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o chodzi o produkt boczek surowy wędzony Sokołów 100 g o numerze partii: 32471S i dacie minimalnej trwałości 02/10/2023.
"W zbadanym produkcie stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - czytamy w komunikacie GIS.
Zobacz też: Koszmarny wypadek na Dolnym Śląsku. Jedna osoba nie żyje, 6 jest rannych
Boczek groźny dla alergików. GIS ostrzega. Producent tłumaczy
producent boczku zapewnia, że "soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń".
Firma Sokołów ma przeprowadzić dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku. Trwa postępowanie wyjaśniające. Towar został wycofany z rynku.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?